Prva pomoč vedno pri roki

Prihaja čas počitnic in potovanj, da pa nas na morju, v planinah, na deželi ne presenetijo poškodbe ali bolezenske težave, si je potrebno že pred odhodom na dopust pripraviti osnovno zalogo zdravil in sredstev za prvo pomoč.
Na majhne nesreče, sončne opekline, odrgnine, ranice, pike os, čebel, meduz, klopov in druge neprijetnosti ali celo bolezni moramo biti še posebej pripravljeni, kadar lekarn in zdravniške pomoči ne srečamo na vsakem vogalu, sploh pa ne v odročnejših počitniških krajih. Priporočljivo je, da s seboj vzamemo nekaj osnovnih pripomočkov, ki jih lahko kupimo v lekarnah brez recepta. Pri izbiri je treba upoštevati starost in zdravstveno stanje dopustnikov oz. popotnikov, način in trajanje potovanja ter kraj potovanja, razvitost zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe.

Osnovna sredstva za prvo pomoč so:
razkužilo za rane, mazilo za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, škarje, pinceta, varnostne zaponke, pinceta za klope in termometer. Poleti je sonce še posebej močno, zato potrebujemo izdelke za zaščito pred soncem s primernim zaščitnim faktorjem, izdelki za nego kože po sončenju, izdelki za lajšanje težav pri sončnih ali drugih opeklinah. Priporočljivo je imeti s sabo tudi izdelke za preprečevanje ali odpravljanje manjših zdravstvenih težav: sredstva za zaščito pred piki žuželk, izdelki za odpravljanje težav po piku, tablete proti slabosti na vožnji, zdravila proti driski, praški za nadomeščanje izgubljenih soli in zdravila proti zaprtju, zdravila proti alergijam in za ublažitev težav pri alergijah, zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in za odpravljanje bolečin, glavobola ali zobobola in zdravila za lajšanje želodčnih težav, zdravila proti zgagi in bolečinam v želodcu, ki nastanejo zaradi nepravilne, mastne in močno začinjene hrane, virustatično mazilo proti mehurčkom na ustnicah, ki jih povzroči virus herpesa simplexa, kapljice za oko pri vnetjih ali alergijah, repelenti ali sredstva za odganjanje insektov, mazilo proti glivicam, multivitaminske tablete ali dopolnila k prehrani vzemite, če greste na daljše potovanje, kjer je prehrana enolična, obliži za žulje in kondome.

Ne smemo pa pozabiti, če uporabljamo tudi zdravila, ki jih dobimo na recept in jih moramo redno jemati. Vsa zdravila in druga sredstva, ki sodijo v počitniško lekarno, je najbolje hraniti na enem mestu, v originalni embalaži skupaj z navodili za uporabo, najbolje v posebnih torbicah ali škatlah, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage. Pazimo na primerno temperaturo shranjevanja zdravil, ki običajno ne sme biti višja od 25 °C . Pri vseh zdravilih pa že pri pripravi počitniške lekarne preverimo datume roka uporabnosti.

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.