Prehrana v vročih dneh

Prihajajo topli in vroči poletni dnevi, ki nas navdajajo z energijo in smo veliko bolj aktivni kot v hladnejših dneh, zato je zelo pomembno, da vnašamo v svoje telo zadostno količino vode in prilagodimo prehrano letnemu času.
V toplih poletnih dneh je priporočljivo jesti predvsem lahko hrano, v manjših porcijah, predvsem pa je ptreba piti velike količine vode. Polnozrnati izdelki, sadje in zelenjava pomenijo rdečo nit poletne prehrane, kakovostne beljakovine pa si priskrbimo z različnim mesom na žaru, ribami in morskimi sadeži. Predvsem je treba poskrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Sadje, zelenjava…

V vročem vremenu jejmo sezonsko sadje in zelenjavo, saj je to idealni čas, da uživamo v svežem paradižniku, bučkah, kumarah, breskvah, hruškah in lubenicah. Barvito sadje in zelenjava so zdravju zelo koristni, saj vsebujejo likopen, vitamina C in A, so odličen vir antioksidantov, idealni za malico ali dodatek v solatah, so nasitni in hkrati osvežilni zaradi visokega deleža organskih kislin. Pri zelenjavi si res lahko damo duška: paradižniki, paprike, kumare, korenje, na žaru popečeni jajčevci ali bučke (bučke so zelo okusne tudi samo na hitro blanširane v kropu), fižol in stročji fižol … Poskrbeti je treba še za dober vir beljakovin, kot so ribe in drugi morski sadeži, kakšno jajce, pa tudi piščanec ali puran na žaru tekne. K solatam lahko dodamo tudi žlico testenin ali riža, ki se lahko v večji količini pripravi tudi vnaprej in se shrani v hladilniku, vse skupaj pa je lahko zavito v pšenično ali koruzno tortiljo, ki je ravno pravšnja mera ogljikovih hidratov.

Pečena, pražena hrana in velike količine mesa niso prav dober izbor za tople dni. Mastna in težka hrana otežujeta cirkulacijo, zato je potrebno, ko se temperature začnejo dvigovati, zmanjšati uživanje težko prebavljivih jedi. Bolj priporočljiva zamenjava, ki bolj odgovarja želodcu v poletnih dneh, so ribe, koruza, mešane solate in belo meso.

Ne pozabimo tudi na ogromno tekočine. Zaradi povečanega znojenja v vročih dneh, moramo vnos tekočine v telo povečati. Tekočina, ki jo izgubljamo z znojenjem, vsebuje tudi sol in posamezne vitamine, najpogosteje vitamin C, da se izognemo dehidraciji, pijmo več kot ponavadi. Poleg vode lahko posežemo tudi po osvežilnih limonadah, ledenih čajih, svežih sadnih sokovih ali hladni kavi.
Tudi na počitnicah in potovanjih je potrebna pravilna prehrana. Res je, da je najbolj priročno skočiti v restavracijo s hitro prehrano in se kar najhitreje odpraviti spet na pot, vendar pa je to nekaj najslabšega. S seboj imejmo rajši kakšno jabolko, jogurt ali polnozrnati kruh. Študije kažejo, da prehranjevanje v restavracijah pripomore k pridobivanju dodatnih kilogramov, saj je tam hrana polna kalorij. Zato je bolje, da se najame apartma s kuhinjo, kjer si lahko sami pripravimo in skuhamo zdrave in uravnotežene ter vitaminsko bogate obroke.

Za konec pa vam ponujamo še nekaj trikov, s katerimi boste v živilih ohranili pomembne vitamine in minerale: Čim bolj uživajte živila takšna, kot so v naravi. Bolj kot je živilo obdelano in predelano, manj vitaminov bo preživelo v njem. Živila shranjujte v čim bolj hladnem in temnem prostoru. Med čiščenjem sadja in zelenjave odstranite le najnujnejše, saj se pod lupino skriva večina vitaminov. Živila si pripravite in narežite tik pred uživanjem. Zelenjavo (tudi solato) operite, če je le mogoče, preden jo narežete. V nasprotnem primeru boste sprali večino mineralnih snovi. Bolj priporočljivo kot navadno kuhanje je pečenje na žaru, dušenje ali kuhanje v sopari, saj boste tako ohranili minerale.

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.