Charles Aznavour z zvezdo v Hollywoodu

Francoski šansonjer in filmski igralec Charles Aznavour bo dobil zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Aznavourjevo zvezdo, ki bo že 2618. zvezda na tem znamenitem hollywoodskem bulvarju, bodo odkrili 24. avgusta, so sporočili organizatorji prireditve. Slavnostni govornik bo režiser Peter Bogdanovich. Eden najslavnejših francoskih šansonjerjev je v svoji karieri prodal več kot 100 milijonov plošč, podpisuje se tudi pod več kot 1000 skladb. Med njegove največje uspešnice sodita skladbi She in Le temps.

 

Aznavour se je rodil leta 1924 kot sin armenijskega priseljenca. Glasba mu je bila blizu že v otroštvu, po koncu druge svetovne vojne pa je začel nastopati v kabaretih in glasbenih dvoranah. Pri uveljavitvi mu je pomagala legendarna Edith Piaf, ki jo je spremljal na gostovanjih po Franciji in ZDA. Mednarodno prepoznaven pisec besedil, skladatelj in igralec pa je postal po letu 1954. Poleg ljubezni so rdeča nit mnogih njegovih šansonov vsakdanje malenkosti, ki jih razkriva kot dragocenosti življenja. Aznavour je svojo glasbo izvajal z nevsiljivo poetično govorico in značilnim raskavim sentimentalnim glasom, s čimer si je prislužil vzdevek “francoski Frank

Sinatra”. Ena izmed njegovih največjih uspešnic, ki jo je pel v francoskem, angleškem, italijanskem, španskem, nemškem in ruskem jeziku, je skladba She. Pesem je 70. letih minulega stoletja dolgo zasedala prvo mesto vodilnih evropskih glasbenih lestvic. Aznavour je posnel več kot 100 plošč, zaigral pa je tudi v 60 filmih, med drugim v filmih Streljajte v pianista iz leta 1959, Orfejev testament iz leta 1960 in Prividi klobučarja iz leta 1982.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.