3D-tiskalniki obujajo zgodovinske umetnine

Tehnologija 3D-tiskanja na Kitajskem ob močni podpori države v zadnjih letih doživlja razcvet. Eno od podjetij s 3D-tiskalniki ustvarja tudi kopije starodavnih umetnin. Tovarna podjetja Xian Chizi Digital Technology se nahaja v Xianu, prestolnici severozahodne province Kitajske Shaanxi, območje pa je zgodovinsko znano po vojakih terakota in 1000 let stari veliki gosji pagodi. Po besedah prvega moža podjetja Xi Xina so vsi kompleksni detajli izvirnikov oblikovani v 3D-kalupih. Medtem ko človeška roka oblikovno ni sposobna poustvariti prav vsega, to za 3D-tiskalnik po njegovih besedah ni težava. Proces oblikovanja pred tiskom traja dva do tri mesece, sam tisk pa lahko za bolj podrobno izdelane dele vzame tudi več tednov.

 

Njihove izdelke kupujejo muzejske trgovine in zbiratelji, končni izdelki pa so priljubljeni tudi kot spominki za turiste, ki obiščejo Xian, eno od štirih velikih cesarskih prestolnic Kitajske. V zadnjih treh letih se je vrednost poslov v sektorju 3D-tiskanja na Kitajskem sicer zvišala z ene milijarde juanov (okoli 126 milijonov evrov) na več kot 100 milijard juanov (približno 12,6 milijarde evrov). Xian Chizi Digital Technology je eno vodilnih podjetij v tej hitro rastoči gospodarski panogi. Načrt industrijskega razvoja oblasti v Pekingu postavlja promocijo novih dognanj v 3D-tiskanju kot prioriteto za rast v naslednjem desetletju, ministrstvo za znanost in tehnologijo pa šteje 3D-tisk med 13 prednostnih projektov na področju tehnološke inovativnosti.

 

Direktor kitajskega združenja tehnologije 3D-tiskanja Luo Jun je ob tem spomnil, da je obseg sektorja v najbolj poseljeni državi na svetu že presegel velikost te panoge v Evropi in ZDA.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.