»Dajte mi pošteno priložnost!«

Kolegice, skupina mladih izobraženih deklet, ki delujejo pod okriljem Zavoda Nefiks, poziva odločevalce – ‘Dajte mi pošteno priložnost!’ S tem znova opozarja na splošno znan slab položaj mladih žensk pri vstopu na trg dela. Ob letošnjem prazniku dela so številna dekleta preko družbenega omrežja Twitter osebno pozvala predsednika vlade, dr. Mira Cerarja, da so na tem področju spremembe zares nujne.

 

Stanje na področju zaposlovanja mladih izobraženih žensk je katastrofalno in tega dejstva se zavedajo vsi vpleteni, tudi odločevalci. Kljub temu celovitih sistemskih rešitev še vedno ni, ukrepi, kot je na primer Jamstvo za mlade, pa so zgolj obliž na rano. Od leta 2010 do 2014 se je razlika v brezposelnosti mladih žensk in moških v starostni skupini 25 do 35 let kar potrojila – decembra 2014 je bilo brezposelnih moških v tej starostni skupini 42,1 %, žensk pa 57,9 %.

 

1. maja, ob prazniku dela, Kolegice na Twitterju pripravljajo akcijo ‘Dajte mi pošteno priložnost!’, s katero želijo ponovno izpostaviti problem manjka sistemskih rešitev na področju zaposlovanja mladih žensk – brezposelnih je namreč skoraj 20.000 žensk med 25. in 35. letom starosti. Prav tako pa mora biti ponujena priložnost poštena, saj so zaposlitve, ki jih ženske vendarle dobijo, pogosto slabo plačane, so za določen ali polovičen delovni čas, ženske pa morajo za enako plačilo kot moški delati več. Z akcijo ‘Dajte mi pošteno priložnost!’ Kolegice ne samo opozarjajo na pomanjkljivosti sistema, pač pa tudi zahtevajo od odločevalcev, da bi vendarle težave začeli sistemsko reševati ter da bi država imela dolgoročno vizijo, kako mladim visokoizobraženim ženskam omogočiti zaposlitvene priložnosti, ki si jih zaslužijo.

 

S projektom Kolegice Zavod Nefiks omogoča samoiniciativnost ter povezovanje mladih izobraženih žensk tako znotraj skupine udeleženk, kot tudi njihovo povezovanje z izkušenimi mentoricami, ki lahko z nasveti svojim mlajšim Kolegicam pomagajo uresničevati njihove karierne cilje. Trenutno poteka četrti krog Kolegic, v katerega je vključenih preko 80 mladih Kolegic v Ljubljani, Kranju, Kopru, Litiji, Mariboru in Ormožu.

 

Kolegice se po eni strani zelo razlikujejo – imajo različno izobrazbo, različne karierne in osebnostne cilje –, po drugi strani so si pa zelo podobne, saj so vse pozitivne, delovne in polne inovativnih idej. »Še najbolj pa nam je skupna miselnost, da ne želimo podarjenih služb, pač pa zahtevamo sistemske rešitve, ki nam bodo omogočile tisto, kar nam pripada – da same, s svojim znanjem, delom in trudom dobimo pošteno delo, za katerega bomo tudi pošteno plačane,« sta povedali Suzana Blagojević in Nina Skalič, udeleženki projekta Kolegice v Ljubljani. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.