Dan po ali kako se znebiti »mačka«

Študija in dieta PURE so testirali povezanost rezultata slednje z umrljivostjo in boleznimi F
Študija in dieta PURE so testirali povezanost rezultata slednje z umrljivostjo in boleznimi F Foto: jacoblund iz iStock

December je mesec zabav. Če pregloboko pogledamo v kozarec, nas drugi dan lahko pesti »maček«.

Gre za kljuvajoč glavobol z omotico in slabostjo, utrujenost ter želodčno-prebavne težave. Kako se mu izogniti oziroma ga ublažiti?

Za vse je kriva dehidracija telesa

»Mačka« imamo zaradi dehidracije telesa, ki jo povzroča alkohol. Glava nas boli, ker se nam možgani malce skrčijo in odstopijo od lobanje. Hujša, kot je dehidracija, močnejši bo glavobol. K temu dodatno prispeva še razgradnja alkohola v jetrih in celicah. Pitje alkohola hitro počrpa iz našega telesa vitamin C, kar tudi slabi imunski sistem.

Zato je potrebna rehidracija telesa

Pred spanjem je priporočljivo spiti liter vode. Če pozabite, pa jo popijte takoj zjutraj. Nekateri priporočajo tudi vitamin C in vitamin B s kozarcem vode, kar ponovite tudi zjutraj. Nadalje je potreben obilen, a zdrav zajtrk z veliko beljakovinami. Nato se sprehodite po svežem zraku, kar bo spodbudilo metabolizem.

Pri glavobolu pomagajo obkladki z ledom, banane in vroča prha.  Zelo hiter in učinkovit način proti mačku je napitek z banano, mlekom in medom. Pomagajo lahko tudi paradižnikov sok, sendvič z medom in piščančja juha. Privoščite si še borovnice, citronasto sadje in ingver, ki je najboljše zdravilo proti slabosti in bruhanju. K razstrupljanju jeter bodo pripomogli rožmarinov, regratov in čaj iz pegastega badlja ali vrbovega lubja.

Pomaga tudi masaža, ki bo spodbudila delovanje krvno-žilnega sistema. Poiščite točko na glavi, kjer vas boli, in jo nežno masirajte. K pozitivnemu počutju dodajo svoje še eterična olja.

Pomembna je tudi preventiva

Velja tudi, da je lažje nadzirati mačka s preventivo kot kasneje s kurativo. Preden se odpravite na zabavo, jejte živila, ki se najdlje obdržijo v želodcu, to so kruh, sir, testenine ali krompir.

Med uživanjem alkohola je priporočljiva hrana meso, siri, oreščki – mastna hrana nasploh, ki vpliva na počasnejšo absorpcijo alkohola. Pijte počasi, po požirkih. Telo razkraja alkohol z enakomerno hitrostjo tridesetih mililitrov na uro. Ena pijača na uro – 2,5 dl piva ali 1 dl vina ali 0,3 dl žgane pijače pomeni 10 gramov čistega alkohola. Vmes raje pijte vodo in bodite aktivni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.