Dan za punce

Mednarodni projekt dan za punce je projekt, kjer skušajo mladim puncam predstaviti “moške” poklice.

Projekt »Dan za punce« razbijajo neustrezne predstave o »moških« in »ženskih« poklicih. Pri izbiri svojega poklica moramo namreč razmišljati o svojih željah in talentih, in ne toliko o pričakovanjih okolice. 

Dan za punce je dogodek, ki je organiziran en dan v letu in puncam omogoča sprehod v prihodnost. Ta dan podjetja odprejo svoja vrata puncam v zadnjih treh razredih osnovne šole. Organizirajo vodene oglede in prestavijo posamezna delovna mesta, kjer bi se punce lahko zaposlile, po uspešnem zaključku ustreznega izobraževanja. V podjetjih se dekleta pobližje spoznajo z naravoslovno-tehničnimi poklici in se lahko na samem delovnem mestu tudi preizkusijo. Večina punc misli, da so fantovski (moški) poklici, resnica pa je, da so v teh poklicih uspešne tudi ženske. S projektom želijo natančneje z dogodkom za punce, spodbuditi podjetja, ki bi na zanimiv način predstavila naravoslovno-tehnične poklice, na drugi strani pa punce, da bi se v večjem številu odločale za naravoslovno-tehnične poklice, kjer že nekaj časa vlada deficit. 

Dan za punce je mednarodni projekt, ki v smislu delavnic, seminarjev in praktičnega dneva v podjetju, ciljno deluje na mlade ženske pri odločanju o poklicni karieri. Prvič so delodajalci svoja vrata odprli leta 1991 v Ameriki, danes se Dan za punce dogaja že v 11 evropskih državah. V Sloveniji je bil izpeljan 25. januarja 2013 v okviru projekta Dan za punce-Spodbujanje in motiviranje mladih žensk o poklicni karieri.

Napovedati kateri poklici bodo v prihodnosti iskani je težko. Trenutno pa je največje povpraševanje predvsem po tehničnih poklicih, kot so inženirji, tehniki strojništva in elektrotehniki. Na splošno najlažje najdejo delo diplomanti naravoslovnih in tehničnih smeri. Obetavna panoga je tudi IT. Iskani so poklici programerja, analitika in snovalca informacijskih sistemov ter skrbnika računalniških sistemov. Dalj časa se že opaža primanjkljaj pri delavcih za preprosta gradbena dela in gradbincih ter delavcev na področju ključavničarstva, elektromonterjih, elektroinštalaterjih, voznikih, mizarjih, kuharjih in natakarjih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.