Darilo mora zapreti usta darovalcu in jih odpreti obdarjencu

Za darila pravijo, da zmorejo brez besed posredovati sporočila. Dobro izbrano darilo lahko obdarjencu pove več kot sto besed.
Bodisi da je to darilo za rojstni dan, poročno darilo, božično darilo, novoletno darilo ali darilo kar tako, naj bo to skrbno izbrano. Z darilom veliko povemo tudi o sebi obdarjencu.
Nekoč je veljalo, da obdarovanje omogoča pripadnost skupnosti in seže preko egoističnega grabljenja stvari. Preprosto rečeno: jaz dam tebi, ti daš meni. Pa vendar ima obdarovanje svoj smisel, ne samo konec leta, ampak tudi med letom, saj je pomembno za dobro in mirno življenje ljudi. Izmenjava daril je predstavljala tradicionalno, obredno dejanje, ki je zapisano globoko v podzavest ljudi. A ne pozabimo, da imamo različne navade in običaje, ki se razlikujejo po pokrajinah, in ni nujno, da imajo vse povsod obdarovanje in predvsem kakšen način obdarovanja in sprejemanja daril.

»Darilo mora zapreti usta darovalcu in jih odpreti obdarjencu.« (italijanski pregovor)
Pri obdarovanju je pomembno, da vemo, s kakšnim darilom lahko presenetimo ali razveselimo obdarovanca. Darila namreč odkrivajo našo osebnost, naš odnos do obdarovanca, naše vrednote in posebnosti. Vrednost darila ne sme igrati vloge, ampak je odločilnega pomena vsebina darila, zgodba, ki jo darilo pripoveduje. Včasih je denimo način, na katerega darilo podarimo, pomembnejši od darila samega.
Namen obdarovanja seveda ni v količini in dragocenosti daril, temveč v pozornosti, ki jo s tem namenite svojemu bližnjemu. Podarite prijatelju nekaj, kar mu bo razveselilo srce. Največ jim bo pomenilo darilo, ki ga naredite sami, unikatno darilo, ki se ga ne da kupiti, in ni pomembno, ali uspe popolnoma ali ne, bistven je namen in da je dano iz srca …

Kaj unikatnega lahko podarim?
• kupon (kupon lahko naredite na računalniku, npr. kupon za masažo, kupon za koncert, kupon za večerjo …)
• nakit iz modelirne mase, raznih kamenčkov, gline, vrvic, plastičnih sponk, zaponk, biserčkov …
• spominska knjiga
• ruto ali šal poslikajte s čopičem
• porišite vazico
• lahko pobarvate bombažno majico, poslikate svileno ruto ali kravato
• ustvarite različne glinene izdelke
• vrednostni boni za kozmetične, frizerske storitve
• svečke
• piškote
• kopalna sol (domača) …

Zakaj sploh darujemo?
Darila niso nujnost, pogosto je njihova vrednost za obdarovanca precej manjša, kot darilo stane, včasih povzroči zadrego, ker ga je treba vrniti. Odgovor na to zanimivo vprašanje se skriva v notranjem doživljanju človeka – njegovih psiholoških potrebah in strahovih. V sebi čuti negotovost o svoji lastni vrednosti in odvisnosti od drugih ljudi, ki jo mora na neki način obvladovati, npr. z darili.
V teh prazničnih dneh bodite čim več z vašimi najbližjimi, saj bo to za njih največje darilo.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.