Delo preko študentskega servisa

Delo dijakov preko študentskega servisa je koristno za nabiranje najrazličnejših izkušenj. Preko študentskega servisa sicer delo opravljajo predvsem študenti, vendar to lahko počnejo tudi dijaki, ki so dopolnili 15 let.

Za dijake je študentsko delo lahko zelo koristno, saj jih navaja na prevzemanje odgovornosti, pomaga pridobivati izkušnje pri komunikaciji z ljudmi, poleg tega pa je lahko za njih tudi pomemben vir prihodkov, saj štipendija ali žepnina včasih hitro skopnita. Prav zato je koristno, da ima dijak nekaj informacij o značilnostih študentskega dela.

 

Napotnice 

Pravna podlaga za študentsko delo je študentska napotnica, zato mora biti nujno izdana pred začetkom dela. Poznamo dve vrsti napotnic, in sicer stalno napotnico (velja največ eno leto od izdaje), namenjena je študentom, ki delajo pri istem delodajalcu dlje časa, novo napotnico je potrebno izdati na začetku novega šolskega leta. Druga vrsta je navadna napotnica, ki je namenjena za dela, ki se opravljajo krajši čas. Napotnico je potrebno pred začetkom dela posredovati delodajalcu, kar stori študent sam ali študentski servis.

 

Ob začetku dela je dobro, da dijak od delodajalca zahteva žigosan četrti izvod napotnice. Prav slednji izvod napotnice ali/in pisni dogovor, sklenjen pred začetkom dela, sta zelo koristna dokaza v primeru neplačila – takrat se je dobro obrniti na študentski servis, ki bo delodajalca opomnil, naj denar nakaže na njihov račun. Možno je tudi – po poteku 8 dni od pisne zahteve dijaka za plačilo – obvestiti inšpektorat za delo ali/in vložiti tožbo pred pristojnim sodiščem.

 

Če veliko delate preko študentskega servisa, je dobro, da poznate vsaj osnove davčne ureditve na tem področju.

Dohodnina

V primeru višjih zasluženih zneskov mora dijak del le-teh plačati kot dohodnino. V večini primerov to ne pride v poštev, vendar je vseeno dobro vedeti.

 

Koliko lahko dijak zasluži, da mu ne bo treba plačati dohodnine?
–    Če dijaka kot vzdrževanega družinskega člana prijavijo starši, je ta vsota za leto 2013 2.477,03 evra (upoštevana je posebna osebna davčna olajšava; znesek je dejansko lahko še nekoliko višji zaradi 10 % normiranih stroškov, ki se odštejejo od dohodka preko napotnic). Nasvet za starše je, da dijaka kot vzdrževanega družinskega člana uveljavlja tisti od staršev, ki ima višje dohodke, saj mu to lahko omogoči višjo davčno olajšavo.
–    Če dijaka starši ne prijavijo kot vzdrževanega družinskega člana, dijaku pripadeta še splošna (3.302,70 evra) in praviloma tudi dodatna splošna olajšava (3.217,12 evra, če zasluži do 10.866,37 in 1.115,94 evra, če zasluži nad 10.866,37 do 12.570,89 evra). Upoštevajo se še normirani stroški.

 

Če dijak vseeno preseže ta znesek, je v večini primerov obdavčen po 16-odstotni dohodninski lestvici.

Poleg tega je potrebno biti pozoren, da znesek na napotnici ne preseže 400 evrov. V nasprotnem primeru se odvede 22,5 % dohodnine (konec leta se sicer vrne, če dijak ne preseže letnega limita).

Če vas zanima več o študentskem delu, se lahko obrnete na kateri koli študentski servis, kjer vam bodo z veseljem ponudili ustrezne informacije.

Blaž Božnar 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.