Delo v Kanadi

Canada High Resolution Job Concept
Foto: XtockImages iz iStock

Kanada je druga največja država na svetu in spada pod oblast britanske krone. Razvito ima močno industrijo, hkrati pa ponuja osupljivo naravo in priložnosti za delo. Uspešno je združila ‘ameriški način življenja’ s kvalitetnim zdravstvom in šolstvom, zato se je uveljavila kot ena izmed najbolj razvitih držav na svetu, tako po dohodku na prebivalca kot po indeksu človekovega razvoja (Human Develpoment Index).

Kanada je tudi ena izmed etnično najbolj raznolikih in multikulturnih držav na svetu. Vsako leto se v državo priseli preko 250.000 emigrantov, ki iščejo priložnosti za boljše življenje in gradnjo uspešne karierne poti. Ena izmed možnosti pridobivanja delovnih izkušenj v Kanadi je tudi program International Experience Canada (IEC). V tej shemi so tudi za Slovenijo vsako leto na voljo Working Holiday vize, ki imetnikom omogočajo enoletno bivanje in delo v Kanadi. Za vizo lahko zaprosijo vsi slovenski državljani, ki so stari med 18 in 35 let na dan prijave in imajo veljavni potni list. Viza omogoča vstop v Kanado v roku enega leta po odobritvi, ob prvem vstopu vizi začne teči veljavnost.

Za tiste, ki bi želeli delo iskati na specifičnem področju, ki je povezano s pridobljeno univerzitetno izobrazbo, je na voljo tudi 10 viz v kategoriji Young Professionals. Za odobritev te vize je potrebno imeti pogodbo delodajalca v Kanadi, delo pa mora biti s področja, ki prispeva k strokovnemu razvoju nosilca vize. Program International Co-op viz pa ponuja možnost pripravništev, ki omogočajo pridobivanje izkušenj s področja študija.

Za vse imetnike viz so na voljo tudi programi pomoči pri urejanju dokumentacije in iskanju dela v Kanadi. V Sloveniji so paketi organizirani v okviru SWAP programov, ki jih ponuja agencija STA potovanja in ki vam olajšajo urejanje dokumentacije ob prihodu v državo, lahko pa vam tudi uredijo delo v enem izmed poletnih ali zimskih letovišč.

“Iti ali ne iti – to je zdaj vprašanje. Moj odgovor je DA – brez najmanjšega dvoma. Delo v Kanadi priporočam vsem, tako izkušenim kot neizkušenim popotnikom. Gre za izkušnjo, ki ti lahko koristi na več področjih in naj se sliši še tako kičasto, dejansko je nepozabna življenjska izkušnja.” (Maruša, udeleženka programa IEC v letu 2013)

Obišči tudi predstavitev programa, ki bo na sporedu v torek, 17. marca, ob 19. uri, v STA Travel Cafeju (Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana).

Prijavnice za vizo bodo na voljo na spletni strani kanadske vlade:

http://www.cic.gc.ca/english/work/iec/index.asp

Navodila za izpolnjevanje prijavnice za vizo:

http://www.stapotovanja.com/datoteke/dokumenti/Slovenian-IEC-Application-guide.pdf

Več informacij o prijavi na SWAP programe:

http://www.stapotovanja.com/delo-v-tujini/delo-kanada

Dodatne informacije lahko pridobite tudi na delo@stapotovanja.com in na številki 080 4742.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.