Dijaška organizacija Slovenije poziva k ureditvi sistema subvencioniranih prevozov za dijake

Dijaška organizacija Slovenije si želi, da bi se sistem subvencioniranih prevozov za dijake, ki se šolajo izven kraja stalnega prebivališča, ustrezno uredil z zvišanjem subvencije.
Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je danes na Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) poslala dopis, v katerem predlaga sestanek v zvezi z ureditvijo subvencioniranja prevozov dijakov, ki se šolajo izven kraja stalnega prebivališča.

DOS že vrsto let spremlja problematiko visokih stroškov za prevoze dijakov, ki se šolajo izven kraja stalnega prebivališča in si želi, da bi se to področje uredilo, saj je nesprejemljivo, da dijaki plačujejo izjemno visoke zneske za relativno majhne razdalje. Na DOS-u prav tako opozarjajo, da so dijaki po Pravilniku o subvencioniranju prevozov za dijake in študente višjih strokovnih šol (Ur.l. RS, št. 71/2007) upravičeni do državne subvencije (od 7 do 70 odstotkov cene vozovnice), v nekaterih krajih pa velik del subvencioniranega prevoza prispevajo tudi občine.

Ne glede na sedanjo državno subvencijo za dijaške prevoze, DOS meni, da bi se morala problematika sistemsko urediti na način, ki bi dijakom omogočal brezplačne prevoze do izobraževalnih ustanov.

Aleksandar Spremo, predsednik DOS: »Visoki stroški prevozov so za dijake in njihove starše eden večjih problemov. Vprašanje subvencioniranja prevozov se mora sistemsko urediti na državni ravni z dolgoročnim ciljem, da se vsem dijakom zagotovi brezplačni prevoz do šole.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.