Divja rast Ljubljanske borze

Dogajanje na slovenski borzi preseneča še največje optimiste. Ne mine teden, da ne bi slovenski borzni indeks (SBI) zrasel za vsaj 3-4 odstotke. Tako smo od novega leta, ko smo prevzeli evro, do tega obdobja zabeležili že okoli 70-odstotno rast SBI-ja, v enem letu pa ta že znaša nad 100 odstotkov, medtem ko je donos slovenskih “blue chipov” že več kot 120 odstotkov. 

Borza je tako od leta 2002 v povprečju rasla s približno 25 odstotki na leto, indeks borze pa se je v zadnjem tednu povzpel že čez 12.000 točk in vse kaže, da se bo taka rast še nadaljevala. Kljub vsej evforiji pa je potrebno ostati previden. Poraja se vprašanje, kaj žene borzo k takim trendom rasti? Je to morda posledica prevzema evra, visoke gospodarske rasti, prihrankov malih vlagateljev, ki se stekajo v vzajemne sklade, ali pa morda napovedani izstop države iz slovenskega gospodarstva? Poznavalci borznega dogajanja so si skoraj enotni, da borza divje raste predvsem zaradi napovedi države (KAD in SOD) o skorajšnjem izstopu iz slovenskega gospodarstva in manj zaradi poslovanja konkretnih podjetij. Svoje priložnosti v tem vidijo različne skupine vodilnih menedžerjev. Vsekakor pa ne gre zanemariti prevzema evra, zaradi katerega  so naše naložbe za tuje investitorje zdaj primerljivejše z drugimi naložbami in tudi lažje dosegljive. Nasploh pa so za navdušenje nad investicijami zaslužni mediji, ki vsakodnevno z evforijo poročajo o dogajanju na Ljubljanski borzi in tako še obotavljajočega se malega vlagatelja prisilijo k nakupu kake delnice slovenskega podjetja.

Ali so slovenske delnice precenjene, če upoštevamo, da so prevzemna podjetja pripravljena ponuditi za odkup lastniškega deleža po 20-30 odstotkov nižje cene od trenutne vrednosti delnice? Odgovor je pozitiven, tako vsaj pravijo finančni analitiki. Pa poglejmo primer. Tržna vrednost Istrabenzove delnice se giblje nekje okoli 130 EUR, prevzemna ponudba Tuša in Delta holdinga pa se zaenkrat giblje med  80-85 EUR za delnico, torej za 45-50 EUR manj od njene tržne vrednosti. V celoti gledano so resda slovenske delnice morda precenjene v primerjavi s podjetji v enakih panogah izven Slovenije, vendar je to nepomembno, dokler so vlagatelji takšne vsote za delnice pripravljeni plačevati. Investitorji kljub vsem strahovom še vedno na veliko kupujejo slovenske delnice po vsak dan višjih vrednostih v želji, da ne bi zamudili ”drvečega vlaka”.
In do kdaj lahko sploh pričakujemo rast, ki je SBI indeks potisnila že nad 12.000 točk? Ali se lahko zgodi borzni zlom in tako mnogi ostanejo brez premoženja oz. bankrotirajo? Naj spomnim, da se borzni zlom ponavadi zgodi takrat, ko kupci ne kupujejo delnic, torej ko vlagatelji mislijo, da so vse delnice predrage in jih ne splača več kupovati. Za kaj takega je sicer zelo malo možnosti, pa kljub temu strokovnjaki ne zanikajo takšnega scenarija. Slovenska borza se po špekulativnosti ne razlikuje od drugih borz po svetu. Tako je tudi Lubljanska borza privlačna za špekulativne nakupe, zato je normalno, da slovenske delnice v zadnjem obdobju precej nihajo. Tako lahko vaša delnica v enem dnevu izgubi tudi 10 odstotkov svoje vrednosti (Istrabenz je npr. v enem dnevu izgubil celo 17, 92 odstotkov), vendar lahko že naslednji dan nadoknadi izgubljeno in zraste za dodatnih 10 odstotkov. Ne smemo pa pozabiti dejstva, da večje nihanje delnice kaže na njeno slabšo likvidnost; skoraj vse slovenske delnice so slabo likvidne, kar pomeni, da lahko res ”mastno” zaslužite ali pa premoženje izgubite. Kakorkoli, tisti, ki želite mirneje spati in veljate za konzervativne vlagatelje, vložite raje svoj denar v banke ali morda v obveznice ali vzajemne obvezniške sklade. Če imate malo več ”pod palcem”, pa tudi kaka nepremičnina ne bo odveč. Zanimivo bo spremljati dogajanje na borzi zadnje mesece pred in med prevzemom vodenja Evropske unije (1. januar 2008). Do novega leta namerava na borzo kmalu vstopiti Zavarovalnica Triglav, ki pa bo po mojem mnenju s svojimi delnicami poleg domačih privlačna predvsem za tuje vlagatelje. Nasploh na naši borzi primanjkuje večjih in likvidnejših izdajateljev, zato je njihova odločitev zelo dobrodošla. Kako se bo borza gibala med predsedovanjem Evropske unije, zaenkrat lahko samo še ugibamo. Dejstvo je, da bo to našo državo prikazalo kot stabilno, zaupanja vredno gospodarstvo. S tem bo prevzem predsedovanja EU kakega tujega investitorja še bolj prepričal k nakupu slovenske delnice.

Predrag Rajčič, dipl.ek.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.