Dnevi mladih in kulture

Spet je tu maj, nekdanji mesec mladosti, z njim pa že 26. festival Dnevi mladih in kulture. Vljudno ste vabljeni na tri vikende najstarejšega študentskega festivala v samostojni Sloveniji med 12. in 28. majem 2016.

Kaj je DMK?

Korenine festivala Dnevi mladih in kulture segajo v leto 1991, ko so se nadobudni šaleški študentje odločili, da bodo v Velenju ustvarili nekaj drugačnega. Z zanemarljivo vsoto finančnih sredstev in neizčrpno zalogo inovativnosti, želje po uveljavitvi, odličnih idej in umetniške kreativnosti jim je uspelo. Festival je tako pred 26 leti, po prvem koncertu na velenjskem gradu, postal prvi dogodek, namenjen mladim v samostojni Sloveniji, po zgledu katerega so začeli nastajati številni drugi. Festival in njegov bogat prireditveni utrip delujeta z idejo, da mladim približata nove umetniške in kulturne vsebine,  ki so med njimi velikokrat spregledane, hkrati pa ustvarjata prostor, kjer se imajo možnost in priložnost uveljaviti mlade, nadobudne skupine in ustvarjalni posamezniki. Vsako leto znova pa festival Dnevi mladih in kulture preseneča in se pokaže v novi luči – v letih se je razvijal, rasel, se širil, krčil – a najpomembneje, ostal! Kot rezultat prizadevanja, rasti in neustavljivega truda danes predstavlja eno najpomembnejših kulturnih aktivnosti Šaleškega študentskega kluba, pod katerim so se v letih tradicionalnemu Rocku na gradu, na katerem so nastopile skoraj vse večje skupine iz Slovenije in bivše Jugoslavije, pridružile še mnoge druge, kot so stand up in gledališki večeri, okrogle mize, razstave, športne in izobraževalne aktivnosti ter raznorazni drugi koncertni dogodki.

Kako pa bo letos?

Pri organizaciji festivalovega vstopa v drugo četrtino stoletja svojega obstoja bo več kot 60 mladih v sodelovanju z več kot desetimi organizacijami, društvi, klubi in zavodi zapolnilo vsak majski vikend s takšnimi ali drugačnimi kulturnimi projekti. Priložnost bodo dobile lokalne glasbene skupine in ustvarjalci iz tujine – tokrat se lahko pohvalimo z obiskom Švicarjev, Estoncev, Srbov, Bosancev in Hrvatov. Na sedmih prizoriščih se bo na DMK zgodilo:

  • 6 koncertov osemnajstih različnih glasbenih zasedb, skupin ali posameznikov, med katerimi bodo tudi letošnji headlinerji, Magnifico in Zaa.
  • 2 razstavi – na eni bomo obeležili tudi 50 let obstoja revije Šaleškega študentskega kluba – RIT.
  • Na 4 zabavah bo več kot 10 DJ-ev poskrbelo, da nihče maja ne bo legel k spancu s stopali, željnimi plesa. Med njimi bo tudi Open air Psytrance zabava v Letnem kinu ob Škalskem jezeru.
  • Na dveh humorističnih uprizoritvenih večerih se bomo, po obljubah nastopajočih, nasmejali do solz!
  • Pobegniti bomo poskušali iz prostorske inštalacije lastne produkcije – Velenjske sobe pobega!
  • Na dveh športnih prireditvah bomo poskrbeli, da ne bomo razgibali le duha, temveč tudi telo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.