Dobro razmislite o destinaciji in programu maturantskega izleta

Maturantski izleti so nekakšen zaključek in pika na i druženja sošolcev v drugačnem, tujem okolju, stran od vsakodnevnih obveznosti in ustaljenih navad.

Dijaki se jih načeloma veselijo in komaj čakajo, starši pa zagovarjajo bogat in raznolik program, da ne bi bili preveč prepuščeni sami sebi. Potovalne agencije ponujajo zelo različne programe. Od vsebine, torej raznolikosti ponudbe, pa je odvisna cena. Dijaki morajo biti pozorni in dokazati dovolj resnosti in odgovornosti, da se znajo zabavajo po pameti.

 

Sodelovanje potovalne agencije z učitelji, starši in dijaki

Pomembno je, da poleg cene dijaki skupaj s starši pregledajo tudi vsebino. Več ko ta vključuje, manj je priložnosti za popivanje in druge »izzive«. Smiselni je tudi ogled lokalnih znamenitosti, raziskovanje, iskanje zanimivosti, ki jih tujina ponuja, sicer nima smisla potovati stotine kilimetrov od doma.

Poleg vodnikov in spremljevalcev spremlja maturante tudi številčna animacijska ekipa. Ti jim zapolnijo čas s tematskimi zabavami in športnimi aktivnostmi.

Pozanimajte se o agenciji in zahtevajte podrobno presdtavitev. Agencijam nekateri očitajo, da pošiljajo svoje »agente« v šole, velikokrat bivše dijake šole, kjer dijakom obljubljajo nepozabne zabave. Nekatere se zavedajo problemov in pasti, zato želijo, da so starši in šola o vsem obveščeni ter da se zavedajo tudi nevarnosti.

Vsaka skupina  naj se posebej odloči, kaj pričakuje od maturantskega izleta, kaj želi in kaj ne, temu so prilagojeni potem tudi programi. Za destinacijo maturantskega izleta se je treba odločiti na podlagi skupnih želja vseh sošolcev in najti najboljšo rešitev za vse. Ker dijaki pričakujejo v prvi vrsti zabavo, je potrebno izlet prilagoditi nočnemu življenju, dnevne oglede znamenitosti pa narediti sproščene.

 

Poplačilo uničenega ali poškodovanega v hotelih

Opozoriti je še treba, da  hotelirji pogosto v primeru problemov in izgredov osebe, ki se ne obnašajo primerno,  zavrnejo ali zahtevajo kavcije za primer, če se kaj razbije ali poškoduje.

 

Dijaki si želijo zabave

Najbolj sporen je prav gotovo alkohol. Mladi se morajo zavedati, da se z zelenim obrazom zagotovo ne bodo imeli dobro, prepovedovati jim alkohol pa je tudi nesmiselno. Če se kakšen dijak preveč napije, ga je potrebno nadzorovati tudi s strani sošolcev, pospremiti v sobo, sošolci pa se iz njega ne smejo norčevati. Tu se lepo pokaže kolegialnost razreda. Sicer pa je potrebna »zabava po pameti«.

 

Potovalne agencije ponujajo naslednje destinacije:

–      Črna gora

–      Grčija: otoki Lefkas, Zakintos, Kos, Rodos, Kreta, Krf

–      Turčija

–      Španija: Barcelona in Costa Brava

–      Italija: Rimini in San Marino, Neapelj in Sicilija.

Programov in ponudbe je zelo veliko. Povprašajte po katalogih in  na koncu prosite za program kot ga želite sami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.