Dohodnina 2012

Tudi letos morate študentje poskrbeti za svojo dohodnino. Sistem je v celoti informatiziran, tako da vam posebaj, razen v določenih primerih dohodninske napovedi ni potrebno oddajati, saj boste informativni izračun prejeli na dom.

Če ste v letu 2012 zaslužili veš kot 3.228,45 EUR, boste prejeli informativni izračun za dohodnino. Napovedi vam ni potrebno oddajati saj je postopek informatiziran. Znesek splošne olajšave tako za leto 2012 znaša 3.228,45 EUR, znesek splošne olajšave za leto 2013 bo 3.302,70 EUR. 

 

Informativnega izračuna ne boste prejeli, če so vaši dohodki, od katerih se plačuje dohodnina ( nakazila študentskih servisov, pokojnina po starših, avtorski honorarji, plača,…) v letu 2012 niso presegli splošne olajšave. Če je bila med letom odvedena akontacija in ni presegla splošne olajšave, lahko dobite povrnjeno, tako da sami oddate dohodninsko napoved. V primeru da je znesek presegel 3.228,45 EUR vam dohodninske napovedi ni potrebno oddajati. Rok za oddajo dohodninske napovedi je 31.7. 2013. 

Davčna osnova od dohodka za delo preko študentskega servisa je dohodek, zmanjšan za 10 % (normirani stroški). Letna davčna osnova je vsota vseh obdavčljivih prihodkov, zmanjšana za vse olajšave.  Vedno se upošteva datum nakazila in ne čas, ko je bilo delo opravljeno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.