Doma bi me obravnavali kot študenta, tu pa nosim veliko odgovornosti

Diverse Office: Enthusiastic White IT Programmer Working on Desktop Computer. Male Specialist Creating Innovative Software. Engineer Developing App, Program, Video Game. Writing Code in Terminal
Foto: gorodenkoff iz iStock

David Gojo, eden izmed študentov lanske generacije mednarodnega programa IMB na Ekonomski fakulteti, je svojo prvo pogodbo o zaposlitvi podpisal s spletnim velikanom Googlom. V intervjuju nam je zaupal, kako začeti kariero pri tako slavnem delodajalcu in kakšno je njegovo življenje sredi „Google mesteca“ na Irskem.

ZAKAJ SE NISI RAJE ZAPOSLIL V SLOVENIJI? SE TI JE DOMA SPLOH PONUJALA KAKŠNA MOŽNOST OZ. SI JO ISKAL?

Že od začetka gospodarske krize je postala ideja o odhodu v tujino očitna, saj priložnosti v Sloveniji ni bilo dovolj. Po zaključenem IMB programu na Ekonomski fakulteti v Ljubljani sem dobil možnost opravljanja dvomesečne prakse v nemški izpostavi podjetja Gorenje. Delovno okolje je bilo povsem mednarodno in delo, projektna analiza za internetno prodajo, mi je bilo zelo všeč. Po vrnitvi v Slovenijo sem nekaj časa delal na Zavarovalnici Triglav, a to ni bilo tisto, kar sem hotel, delovno mesto mi ni ponujalo dovolj izzivov. Želel sem si ponovne priložnosti pri Gorenju, še najraje v njihovih novih izpostavah v ZDA in Avstraliji, vendar so mi bila tam vrata zaprta.

KAKO JE POTEKAL POSTOPEK OD RAZPISA DO SELITVE NA IRSKO?

Preko oglasa na fakulteti sem izvedel za prosto delovno mesto na Googlu. Ker sem bil ravno lani na Irskem in mi je bilo okolje všeč, hkrati pa sem si želel novo mednarodno izkušnjo, sem se prijavil. Postopek izbire je bil tristopenjski, nazadnje sem imel intervju na sedežu podjetja v Dublinu. Zelo sem bil vesel, ko sem izvedel, da sem uspešno prestal intervju in dobil ponudbo za delo.

KAKŠEN JE TVOJ DELOVNI DAN NA GOOGLU?

Moja naloga je tehnična podpora oglaševalcem v Sloveniji s ciljem razviti slovenski trg. Dan na Googlu se zame začne ob sedmih z uro fitnesa, nadaljuje pa z vsakodnevno optimizacijo oglaševalskih akcij ter odgovarjanjem na e-maile in telefonske klice. Običajno delam do okoli osmih zvečer. Če primerjam Google s Triglavom, je to čisto druga zgodba. Odnos do zaposlenih na Googlu je fenomenalen. V službi jem tri obroke, stalno imam na voljo pijačo in prigrizke, obiskujem lahko fitnes, knjižnico, tehnično smo zelo dobro opremljeni. Sam plačujem le najemnino za stanovanje, zavarovanje mi krije podjetje. Na Irskem se pozna, da imajo veliko število visokotehnoloških podjetij, zato je težje dobiti dober kader, kar nam seveda dviguje ceno.

Sodelavci so odlični. Delam skupaj še z enim Slovencem, tudi Davidom. V kolektivu so ljudje s celega sveta, Irec je le eden.

Doma bi bil na vsakem delovnem mestu še vedno obravnavan kot študent, tu pa nosim veliko odgovornosti. Slovenski sistem je še vedno zelo tog, kar sem sam izkusil na primeru Gorenja. Druga stvar je še dejstvo, da je v Sloveniji težko delati na karieri, nagrade so mnogo nižje kot v tujini. Slovenska kultura je še vedno naravnana na 8-urni delovnik, v tujini pa je 10-urni ali 12-urni delovnik pričakovan. Vendar pa se nanj ni težko navaditi, saj vedno želiš dati več od sebe.

SE TI ZDI, DA JE BILO TVOJE UNIVERZITETNO IZOBRAŽEVANJE V SLOVENIJI DOVOLJ KAKOVOSTNO IN SE LAHKO S SVOJIM ZNANJEM KOSAŠ S SODELAVCI?

Ko prideš enkrat skozi intervju, te nihče več ne sprašuje glede izobrazbe – očitno si že dovolj dober, da si tu. Boljši (uglednejši) faks se predvsem pozna na jeziku, na odprtosti. Pri nas so tudi diplomanti London School of Economics, kanadskih univerz … Sam sem študiral finance, delam pa bolj na področju marketinga, kjer imam sicer več praktičnih izkušenj. Nisem začutil, da bi bilo moje znanje slabše v primerjavi z ostalimi. Tu tako ali tako šteje znanje iz posebnega računalniškega programa, na katerem sedaj delam.

KAKO SE IRSKO OKOLJE RAZLIKUJE OD SLOVENIJE? ALI KAJ POSEBEJ POGREŠAŠ?

Kar res pogrešam na Irskem, so gore. Tu je vse preveč ravno. Vreme bi me verjetno motilo, če bi bil veliko zunaj, tako pa ga pri celodnevnem delu niti ne opazim. Irci so zelo prijazni, vendar z njimi nimam veliko stika, večino časa sem namreč znotraj našega, kot pravimo, Google mesteca.

ŽELIŠ SVOJO KARIERO NADALJEVATI V TUJINI ALI NAČRTUJEŠ VRNITEV DOMOV?

Nimam želje po vrnitvi v Slovenijo. Rad delam v mednarodnem okolju. Ko greš v tujino, je vsako leto manjša možnost, da se vrneš. Le iz ljubezni do domovine se pač ne vračaš. Ali pač? (smeh) Ostaneš tam, kjer so boljši gospodarski pogoji, boljše priložnosti (četudi pri tem sploh ne upoštevam plače). Mi je pa všeč, da pri svojem delu ohranjam vezi s slovenskim trgom. Na tak način nekako vračam domovini.

SE SLOVENIJA DANES SOOČA Z „BEGOM MOŽGANOV“?

Zagotovo je delež ljudi iz moje generacije, ki odhaja v tujino, veliko večji kot v preteklosti. Zelo perspektivna se mi zdi Nemčija, vendar je potrebno v iskanje službe v tuji državi vložiti veliko truda in včasih delati tudi zastonj. Seveda pa situacija v Sloveniji ni lahka, zato spoštujem tiste, ki ostanejo doma.

HELENA URŠIČ

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.