Dopust – sanje ali resničnost?

Letovanja in potovanja so povezane z velikimi stroški. Kako torej plačati? Prva možnost je varčevanje. S finančno disciplino lahko v kratkem času privarčujemo precej denarja. Druga možnost pa je najem kredita.

Evro na evro …
Najzanesljivejša pot do izpolnitve želja je namensko varčevanje. Če ti finančne zmožnosti to dopuščajo, strokovnjaki priporočajo kombinacijo različnih vrst varčevanj in depozitov. Dolžino varčevanja lahko prilagodiš cilju, znesek mesečnih pologov pa finančnim zmožnostim. Kako se torej lotiti varčevanja za sanjski dopust? Najprej moraš ugotoviti, kje lahko kaj prihraniš in omejiš izdatke za stvari, ki jih ne potrebuješ. Presežni denar na koncu meseca lahko nalagaš v različne oblike naložb. Le-te nam omogočajo številne možnosti za izpolnitev zastavljenih ciljev, le pravo je treba izbrati. Katera oblika bo najustreznejša, je odvisno od želja, pričakovanj, potrebne likvidnosti, višine izhodiščnega in potrebnega zneska, ročnosti varčevanja ter nagnjenosti k tveganju. Če je časa za varčevanje relativno malo (do 12 mesecev), se priporoča vložiti denar v manj tvegane naložbe (npr. bančni depozit). Če je časa za varčevanje več, pa lahko del sredstev varčuješ tudi v bolj tveganih oblikah, kot so različni vzajemni skladi, delnice, obveznice in drugo, vendar ne zagotavljajo poroštva za vložena sredstva. Lahko pa zaradi višjih pričakovanih donosov cilje varčevanja dosežemo predčasno.

Kredit: da ali ne?
Za kredit velja, da si z njim privoščiš trenutni užitek, odplačilo pa odrineš v prihodnost. Užitek hitro mine, dolg pa ostane. Če ti tekoče finančno stanje dopušča redno odplačevanje kredita, te mesečni obroki vračajo v podoživljanje lepih dopustniških trenutkov. Če pa se ti zaradi nepredvidljivih dogodkov tekoče finančno stanje spremeni in oteži vračilo dolga, lahko ta hitro postane veliko breme in čar dopusta zbledi. Strokovnjaki svetujejo, da naj mesečni obrok kredita ne presega 40 odstotkov mesečnih prihodkov. Pred najemom kredita je seveda vedno dobro pazljivo prebrati kreditno pogodbo in vse njene stroške. Še posebej to velja pri »ugodnih«.
Banke v ta namen ponujajo številne potrošniške gotovinske ali namenske kredite. Preden se odločiš zanj, se dobro pozanimaj o vrsti kredita in če si ga res sposoben odplačevati. Priporočljivo je preveriti ponudbe več bank. V primeru najema potrošniškega gotovinskega kredita je pri nekaterih bankah višina in obdobje omejeno. V tem primeru boš obveznosti odplačeval z mesečnimi pologi. Potrošniški gotovinski kredit se lahko v enkratnem znesku izplača v gotovini, tako se omogoči prosto razpolaganje s sredstvi.
Preden se odločiš za kredit, se pozanimaj na turistični agenciji, če sama ponuja obročno odplačevanje in na kakšen način. Včasih ti bodo dali možnost odplačevanja s plačilom preko trajnega naloga ali kako drugače.

Uživaj na dopustu, ne glede na to ali boš sredstva privarčeval ali najel kredit.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.