Potepi po Sloveniji

Lake and mountains near the village Kranjska Gora in Triglav national park, Slovenia
Foto: phbcz iz iStock

Velikokrat je tako, da več kot potuješ po tujini, bolj ugotavljaš in se zavedaš, kako lepa je Slovenija. Tudi potepanje po skritih kotičkih Slovenije je lahko velika avantura.

Kranjska gora, dežela Kekca
Biser Zgornjesavske doline nudi številne možnosti aktivnega preživljanja počitnic. Poleg pohodništva priporočam še alpinizem, kolesarjenje, fotolov, golf, ribolov, igralništvo, bogata pa je tudi wellness ponudba. Prednost je pristen stik z naravo, prijetne poletne temperature in sveži gorski zrak. Vsem adrenalina željnim je v Kranjski Gori na voljo kolesarski park, ki ponuja užitke gorskega prostega stila ter adrenalinski spust prek miz, skakalnic, gugalnic.

Bovško, v objemu smaragdne Soče
Za Bovško je prav tako značilna neokrnjena in divja narava, gore in smaragdna reka s pritoki, blag edinstven preplet alpske in sredozemske klime. To lepo dopolnjuje stoletja ohranjena tradicija, pristni ljudje, odlična gostoljubnost in domiselnost. Številne so možnosti aktivnega preživljanja prostega časa, od kolesarjenja, jadralnega letalstva in padalstva, pohodništva, jahanja, ribolova, jamarstva, raftinga, soteskanja, rečnega boba, bungee jumpinga in golfa. Bovško je dežela tisočerih možnosti za sprehode. Mnoge poti v okolici Bovca, Srpenice, Loga pod Mangrtom, Soče in Trente so označene, zavarovane in nudijo neizmerne užitke ob pogledu na potoke, slapove, tišino alpskega gozda ter številne rože in živali.

Prekmurje, dežela štrkov
V ta najmanj odkriti konec Slovenije, se splača odpraviti poleti že zaradi številnih prireditev, na katerih lahko spoznaš bogato ljudsko izročilo, ljudske obrti in seveda kulinariko. Podajte se s kolesom po Goričkem in si oglejte grajsko poslopje s 365 sobami, številne vrelce mineralne vode, stare »cimprane« hiše in druge znamenitosti, pri katerih pridejo na vrsto tudi trebušne brbončice. Ne izpusti sveta ob Muri z mlini, pelji se na prleško stran z brodom, oglej si njene naravne posebnosti (stare opuščene mrtve rokave, mrtvice), obiščite katero izmed številnih poletnih prireditev. Geografska posebnost Prekmurja je tudi, da ima kar dve tromeji.

Ptuj, mesto tisočerih zakladov
Mesto s tisočletno zgodovino je znano po bogati naravni, kulturni in etnološki dediščini. Je najstarejše mesto pri nas, poseljeno je bilo že v mlajši kameni dobi, v antiki se je iz vojaškega tabora razvila utrdba Poetovio. Obdajajo ga Slovenske gorice in Haloze ter Dravsko in Ptujsko polje. Mimo Ptuja poteka zgodovinsko pomemben prehod čez Dravo, kjer je nekoč tekla trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem. Uvršča se med največja središča mitraizma v Evropi. Mitra je arijski (perzijski) bog svetlobe. V mestu so bila odkrita kar štiri svetišča.
Stari del mesta je spomeniško zavarovan. Pred mestnim stolpom stoji marmorni nagrobnik, Orfejev spomenik. V srednjem veku je služil kot sramotilni steber. Številni rimski spomeniki so od leta 1830 vzidani v stene mestnega stolpa, ki je postal prvi slovenski muzej na prostem. Rimsko Petovioo predstavljajo naštete ohranjene peči na Rimski ulici in Rimski ploščadi, vzidani rimski kamni na Prešernovi in Cankarjevi ulici. V zgodnjem srednjem veku je na južnem pobočju verjetno stala slovanska naselbina. Nad mestom kraljuje Ptujski grad z dominikanskim in minoritskim samostanom.

Bela krajina
Bela krajina je manjša pretežno kraška pokrajina v JV Sloveniji, med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Večji kraji so Črnomelj, Metlika in Semič. Za Belo krajino je značilna bela narodna noša iz platna, Zeleni Jurij, ki preganja zimo, ples belokranjsko kolo in drugo. Kaj početi? Oglej si Krajinski park Lahinja, črno človeško ribico ali črnega močerila, v Vinici rojstno hišo Otona Župančiča, v Maleričevi hiši v Črnomlju prikaz tradicionalnih obrti, ustvarjanja pisanic in vezenja prtičkov. Številni so spomeniki v spomin na čase partizanov, območje vinske ceste s kletjo v Črnomlju, zanimivo naselje Semič, lahko pa tudi čolnariš po reki Kolpi, se kopaš ali loviš ribe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.