Dražja mesečna!

Woman is using contactless payment terminal for payment of fares in city public transport. On the display of the device an inscription in Russian
Foto: Grigorev_Vladimir iz iStock

Zaradi določb Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu bodo študentje, ki imajo stalno prebivališče v Ljubljani, za mesečno vozovnico Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) plačevali več kot študentje Neljubljančani. Za Študentsko organizaciji Univerze v Ljubljani je takšna neenakopravna ureditev nedopustna, saj so študentski predstavniki na to problematiko opozarjali že v času nastajanja zakona.

Konec julija je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu, ki razveljavlja vse določbe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se nanašajo na subvencioniranje prevoza za dijake in študente. Pravico do subvencioniranega prevoza lahko uveljavljajo dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj5 kmod izobraževalne ustanove.

V ŠOU v Ljubljani podpiramo enoten sistem subvencioniranja šolskih vozovnic na ravni države, vendar smo hkrati razočarani in ogorčeni nad diskriminacijo študentov s stalnim prebivališčem v Ljubljani. Zakon namreč poleg splošne subvencionirane vozovnice uvaja tudi mesečno vozovnico za 10 voženj od doma do kraja študija, ki je namenjena tistim upravičencem, ki med izobraževanjem bivajo v kraju izobraževanja. Ne glede na razdaljo prevoza znaša cena za takšno vozovnico 15 evrov, v ceno pa je že vključena tudi mesečna vozovnica za LPP. Po drugi strani pa bo študent s stalnim prebivališčem v Ljubljani samo za mesečno vozovnico LPP plačal 20 evrov, torej 5 evrov več.

Ana Pleško, predsednica ŠOU v Ljubljani: »V ŠOU v Ljubljani smo na to opozarjali že v času nastajanja zakona. Delitev študentov glede na kraj stalnega bivališča se nam zdi nesprejemljiva, saj zastopamo vse študente, ki študirajo v Ljubljani. Pristojne pozivamo, da nastalo situacijo čim prej uredijo na način, ki študentov ne bo postavljal v neenakopraven položaj.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.