Dražje vozovnice!

cropped shot of man validating bus ticket in public transport
Foto: LightFieldStudios iz iStock

Vozovnice za dijake in študente bodo po sedanji ceni na voljo spet februarja, januarske pa bodo dražje. Zato študenti in dijaki napovedujejo množičen protest pred DZ-jem.

Z ministrstva za infrastrukturo in prostor so sporočili, da bodo sedanjo, nižjo raven cen subvencioniranih mesečnih vozovnic s spremembo pravilnika dosegli ponovno šele s 1. februarjem 2013, tako da bo januarske vozovnice treba plačati po višji ceni.

Ministrstvo je namreč pripravilo spremembe pravilnika o določanju cen subvencioniranega prevoza, s katerimi so določili nove, višje cene subvencionirane mesečne vozovnice, kot razlog pa je bila navedana sindikalna pobuda za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti. Če pobuda ne bi bila preklicana, zakon z začetkom leta namreč še ne bi začel veljati.

Čeprav so torej sindikati svojo pobudo umaknili, na ministrstvu zatrjujejo, da ni bilo mogoče pravočasno zagotoviti, da bi cene januarskih vozovnic ostale enake decembrskim. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, morajo biti vozovnice “načeloma v predprodaji v skladu s predpisi konec (vsakega preteklega) meseca“. S spremembami pravilnika so tako po njihovih besedah zagotovili predprodajo subvencioniranih mesečnih vozovnic za januar 2013 od 24. decembra 2012 naprej.

Januarske cene bodo za dijake in študente, ki so od kraja izobraževanja oddaljeni do 60 kilometrov, dražje za 15 evrov. Na razdalji od 60 do 90 kilometrov in več od 90 kilometrov bo vozovnica dražja za 10 evrov. Tudi medkrajevna vozovnica za 10 voženj bo dražja za 10 evrov.

ŠOS in DOS napovedujeta množične proteste pred DZ-jem
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) višjim cenam za januar odločno nasprotujeta. Od vlade obe organizaciji zahtevata, da popravi pravilnik in cene mesečnih vozovnic vrne na dosedanjo raven. “To naj uredijo do 2. januarja 2013, sicer bomo dijaki in študenti v znak vse večjega nezaupanja v politično korektnost in doslednost vladnih dogovorov primorani organizirati množični protest dijakov in študentov pred parlamentom,” sporočajo študenti in dijaki.

Zaskrbljeni ugotavljamo, da je bila grožnja vlade s podražitvijo mesečnih vozovnic za dijake in študente v primeru referenduma na izvajanje proračuna le izgovor in sredstvo za manipulacijo javnosti. Pri dogovarjanjih glede cen subvencioniranih mesečnih vozovnic je bilo med pogajalskimi partnerji dogovorjeno, da bi vlada za podražitev potrebovala predhodno soglasje naše organizacije. Zato se upravičeno sprašujemo, ali je vlada pred pripravo tega pravilnika poskusila najti druge možne rešitve nastalega proračunskega zapleta ali smo mladi znova med prvimi, ki moramo občutiti varčevanje države na lastnem žepu,” so še zapisali v ŠOS-ovem sporočilu za javnost.

Podobno mnenje imajo v Zvezi študentskih klubov Slovenije (Škis). Opozarjajo, da so sindikati javnega sektorja referendumsko pobudo umaknili, novi pravilnik o določanju cen subvencioniranega prevoza pa je bil medresorsko usklajen 14. decembra, ko še ni bilo znano, ali bo do referenduma sploh prišlo. Zato razlog za podražitev očitno ni bila referendumska pobuda, pravijo v Zvezi, kjer ugotavljajo, da se je znova izkazalo, da so dijaki in študenti le orodje za manipulacijo med javno-političnimi deležniki, medtem ko resne težnje za izboljšanje položaja mladih med njimi ni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.