Naj filmi 2012

Spletni portal RottenTomatoes.com ocenjuje filme na podlagi kulminacije vseh zbranih filmskih kritik ameriških medijev, od New York Timesa do revije Rolling Stones.

Morda boste nad prvimi petimi nekoliko razočarani – ni kaj dosti fikcije in ni kakšnih izjemnih novosti. Kje so dobri filmi preteklega leta? Hobit je npr. prejel 65% pozitivnih kritik, Lincoln je prejel 91% pozitivnih kritik, Skyfall je pohvalilo 92% kritikov, Looper jih ima 94%.

V 2012 so med petimi najbolje ocenjenimi filmi končali naslednji naslovi:

 

SEARCHING FOR SUGAR MAN
95% pozitivnih kritik

Dokumentarec o Sixtu Rodriguezu, folk pevcu iz Detroita, ki v Združenih državah ni imel sreče z glasbeno kariero, nevedoč pa je postal prava pop zvezda v Južni Afriki. Dvajset let po govoricah, da je Sixto napravil samomor, se skupinica oboževalcev iz Južne Afrike odloči odkriti, kaj se je v resnici zgodilo z njim tako ljubo rokersko zvezdo.

 

ARGO (Misija Argo)
95% pozitivnih kritik
Divja misija, ki jo je CIA izvedla leta 1980, da bi iz Irana rešila ameriško diplomatsko osebje, je bila tako nenavadna in tako odštekana, da je rodila celo enega najboljših filmov preteklega leta. Film je bil pri nas premierno prikazan 29. novembra.

 

THE IMPOSTER

96% pozitivnih kritik
Še en dokumentarec, tokrat o mlademu Francozu, ki žalujočo družino iz Teksasa prepriča, da je njihov davno izgubljeni sin, ki ga družina pogreša že tri leta.

 

MONSTERS, INC. 3D

96% pozitivnih kritik

Stari, dobri pošastki, ki smo jih prvič gledali davnega leta 2001, so se vrnili v 3D tehniki in ponovno obnoreli tudi stroge kritike. Če nekaj deluje, pač deluje.

 

MONSIEUR LAZHAR (Učitelj)

97% pozitivnih kritik

Sicer že v letu 2011 predstavljen film, je eden najbolje ocenjenih filmov, ki so jih v 2012 gledali v Ameriki. Zgodba predstavi alžirskega imigranta, ki v javni francoski šoli nadomesti izredno popularnega učitelja, nedavno pokopanega zaradi samomora. Učencem pomaga, da se lažje soočijo z izgubo, obenem pa to na dan potegne tudi njegovo nedavno tragedijo. Film smo v Sloveniji premierno gledali 27. septembra.

 

FINDING NEMO 3D

99% pozitivnih kritik

Hja… po Monsterjih še Nemo, že davno pozabljena animacija, reinkarnirana v 3D tehniki. Kar 99 odstotkov vseh kritikov je dvignilo palce v pozdrav temu rimejku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.