Drupal Camp Alpe- Adria

V  Ljubljani je 13. in 14. Aprila društvo Drupal Slovenija organiziralo Drupal Camp Alpe Adria. Dogodek je potekal v prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

 

Drupal je odprtokodni CMS sistem, ki omogoča enostavno organizacijo, upravljanje in objavljanje vsebin, s praktično neomejenimi možnostmi  prilagajanja specifičnim potrebam uporabnika. Gre za programsko opremo, ki jo v celoti vzdržuje in razvija skupnost več kot 630.000 razvijalcev. Prav uspešen in aktiven “community” je ena največjih prednosti Drupala, ki zaradi tega vse bolj pridobiva status vodilne platforme pri uvajanju novih tehnologij.

 

Uporabniki Drupala v Sloveniji se že nekaj let srečujejo na tako imenovanih Meetup-ih, ki potekajo v prostorih Kiberpipe v Ljubljani, nedavno pa so ustanovili tudi Društvo Drupal Slovenija. Uporabniki, ki se udeležujejo številnih Drupal dogodkov na evropski in svetovni ravni, so se odločili za organizacijo Drupal Campa v Sloveniji, ki je hkrati logično nadaljevanje Drupal Balkan summitov, hkrati pa poiskuša svoje meje zastaviti širše. Ime Drupal Camp Alpe-Adria tako umešča slovenski Drupal dogodek v širši srednjeevropski kontekst.

 

V dveh dneh je Drupal Camp Alpe-Adria obiskalo približno 300 udeležencev iz Slovenije in drugih evropskih držav, od tega približno 40 študentov Fakultete za računalništvo in informatiko. V okviru Drupal Campa se je zvrstilo skupno 26 predavanj na temo Drupala. Glavni t.i. keynote govorec je bil v soboto Jeffrey Mcguire iz ZDA, ki je govoril o poslovnih modelih znotraj odprtokodnih projektov ter v nedeljo Florian Loretan iz Nemčije ki je udeležencem predstavil prihajajoče spremembe v zvezi z naslednjo – osmo – različico platforme.

 

Če sodimo po veliki udeležbi Drupal uporabnikov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške in Srbije, je bila odločitev za takšno poimenovanje dogodka zelo primerna in prinaša zelo pomembne možnosti sodelovanja med uporabniki Drupala na območju srednje Evrope in Balkana.

 

Več info o omenjenem društvu in dogodku na http://drupal.si in http://www.drupalalpeadria.org.

 

Nina Rojc, Društvo Drupal Slovenija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.