Društvo združuje mlade raziskovalce …

A newspaper with the headline Research and Development
Foto: Zerbor iz iStock

Tokrat se nam bo predstavilo Društvo mladih raziskovalcev. Društvo nam je predstavila Vildana Sulič, podpredsednica društva.
O društvu
Društvo mladih raziskovalcev Slovenije (DMRS), ustanovljeno l. 1995 združuje mlade raziskovalce, podiplomske študente in podoktorske raziskovalce – skratka vse mlade, ki se poklicno ali kako drugače ukvarjajo z znanostjo. Društvo sestavlja upravni odbor, nadzorna komisja in častno razsodišče. Upravni odbor sestavljajo: Matevž Leskovšek – predsednik društva, Vildana Sulič – podpredsednica društva, Patricija Krivec – tajnica društva, Miha Cimperman – blagajnik društva, Matej Kranjc, Tomaž Koritnik, Marko Limbek, Denis Pavliha, Matjaž Ravnikar, Aleš Špes in Boštjan Šumiga. Nadzorno komisijo sestavljajo: Jasminka Pavlinac, Urška Požgan in Anže Županič, v častnem razsodišču pa so: Simon Ličen, Neja Markelj in Simona Primožič.

S čim se društvo ukvarja?
DMRS predstavlja mlade raziskovalce in promovira znanost, predlaga rešitve za konkretne težave pri podiplomskem študiju, sodeluje pri pripravi pravilnikov, pospešuje izmenjavo informacij glede podiplomskega študija in raziskovalne dejavnosti doma in v tujini, spodbuja strokovno usposabljanje, štipendiranje in izmenjavo mladih raziskovalcev doma in v tujini, sodeluje s sindikatom – SVIZ – prireja družabna srečanja (zabave, izleti, športne dejavnosti), ponuja pomoč pri razvoju karierne poti ter povezovanje z industrijo ter investitorji. Društvo sodeluje z: ARRS, TIA, LUI, AD FUTURA, EURODOC, CMEPIUS, MVZT.

Namen društva in njegovo poslanstvo
Osrednji cilji društva so spodbujanje kakovosti v slovenskem visokem šolstvu, zavzemanje za čim bolj kakovosten podiplomski študij, promocija in izboljšanje razmer za slovensko znanost in raziskovanje, izboljšanje pogojev dela mladih raziskovalcev, čim večje povezovanje med raziskovalnimi ustanovami in slovenskimi podjetji, karierno svetovanje, povezovanje z industrijo in investitorji ter seveda druženje članov.
»Naše cilje uresničujemo s sodelovanjem pri pripravi pravilnikov in v javnih razpravah, s sodelovanjem z raziskovalnimi agencijami in institucijami ter s pripravo in izvajanjem samostojnih projektov. Med temi so redni informativni večeri, na katerih svoje člane seznanjamo s koristnimi informacijami, kot so prihajajoči razpisi, možnosti štipendiranja, priložnosti za študij v tujini, pa tudi formalne zahteve in pravila v zvezi z usposabljanjem mladih raziskovalcev. Vse te informacije tudi objavljamo na naši spletni strani http://www.drustvo-dmrs.si. Ne zanemarjamo pa seveda niti družabnega vidika in tako organiziramo različne družabne dogodke, kjer se srečamo, izmenjamo izkušnje in tudi pozabavamo. Doslej smo se tako že srečali na zabavah, izletih, na raftingu, nočnem sankanju, pri teku na smučeh in bowlingu.« Vildana Sulič, podpredsednica društva.

Mentor leta
Društvo je konec leta 2009 prvič podelilo priznanje za Mentorja leta, s katerim želijo promovirati dobro mentorstvo in kakovostne mentorske prakse. Poleg osebnega priznanja posameznih odličnih mentorjev so se želeli s tem simbolično zahvaliti vsem dobrim mentorjem, saj si na svojevrsten način delijo nagrado z vsakokratnim prejemnikom. Društvo mladih raziskovalcev Slovenije namreč vse od svojega nastanka zbira izkušnje in komentarje mladih raziskovalcev o upoštevanju njihovih pravic in dolžnosti, mentorskih praksah in načinih usposabljanja mladih raziskovalcev po različnih ustanovah. Večinoma se osredotočajo na negativne izkušnje: poskušajo ugotoviti, zakaj je do njih prišlo in kako bi jih lahko v bodoče preprečili, predvsem pa poskušajo v sodelovanju z Agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) spremeniti pravilnike o usposabljanju in financiranju mladih raziskovalcev, da bi bili ti mladim raziskovalcem bolj prijazni. Ob tem žal pogosto prezrejo dobre ustanove, dobre mentorje in dobre izkušnje, ki jih mladi raziskovalci doživijo, a o njih redko tudi poročajo. »V društvu zato upamo, da bo priznanje spodbudilo pogostejše omenjanje kakovostnih mentorjev in da se bo ta nagrada v naslednjih letih uveljavila kot stalnica v slovenskem raziskovalnem prostoru.« Vildana Sulič, podpredsednica društva.

Aktualno dogajanje
Konec leta 2009 je na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani potekala razglasitev Mentor leta 2009, s katero so želeli strokovno in laično javnost opozoriti na pomen mentorjev in mladih raziskovalcev za slovenski raziskovalni prostor. Dobili so 28 nominirancev, med katerimi je strokovna komisija izbrala dr. Janka Kosa. Nagrado mu je podelil minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.
»Preko naše mailing liste obveščamo člane društva o naših dejavnostih, posredujemo pa tudi informacije, ki so kakor koli povezane z raziskovanjem (koristni razpisi, štipendije, priložnosti za študij v tujini, prosta delovna mesta, razne delavnice ipd.). Prijava na listo je možna na http://www.drustvo-dmrs.si/clanstvo.html.« Vildana Sulič, podpredsednica društva.

Za konec …
»Vse, ki bi želeli več sodelovati z društvom, vabimo, da se včlanijo in prijavijo na mail listo ter s svojimi predlogi in udejstvovanjem pripomorejo k večji prepoznavnosti društva in položaju podiplomskih študentov v Sloveniji. Vsi člani društva so deležni tudi popusta pri aktivnostih (izleti, športne aktivnosti, predavanja …), ki jih organizira društvo DMRS. Ker se v društvu podiplomski študentje združujemo povsem prostovoljno, je postopek za včlanitev temu primerno preprost. Na društveni elektronski naslov je treba poslati kratko sporočilo z namero o včlanitvi, obenem pa plačati članarino za koledarsko leto v višini 10 EUR. Pridružite se nam in prispevajte svoj kamenček v mozaiku raziskovanja mladih!« Vildana Sulič, podpredsednica društva.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.