Druženje pravnikov

Naravnost fascinantno je, kako si različni ljudje pod istim pojmom, isto besedo predstavljajo povsem različne stvari.

Za večino ‘povprečnih in normalnih’ ljudi mesto Bovec pomeni izhodišče številnih planinskih poti za pristop na vrhove zahodnega dela Julijskih Alp (da drugih športnih aktivnosti, denimo raftanja, sploh ne omenjam), situirano povsem na severu Goriške.

Študentje (in seveda tudi drage študentke) prava pa so (enkrat za spremembo) enotni, da je Bovec sinonim za dogodek v prvem vikendu decembra, ko je na sporedu nadvse družabno obarvan strokovni (večina študentov si to sama zase sicer, vsaj zvečer in ponoči, postavi v navednice) seminar, ki se odvija pod organizacijo ELSE Ljubljana (Evropskega združenja študentov prava, društvo na Pravni fakulteti v Ljubljani).
Društvo poskrbi za organizacijo raznovrstnih predavanj, ki se navezujejo na različna pravna področja – vsako leto je drugačna nosilna tema; letošnje leto je bila to ‘pravo v praksi’.

Vabljeni predavatelji tam opisujejo, analizirajo in razrešujejo različne pravne probleme (oziroma si za to vsaj prizadevajo). Poleg tega društvo poskrbi tudi za to, da se odvije nekaj športnih tekmovanj in pa seveda različnih tematskih zabav. Letos sta bila to ‘sunglasses party’ in ‘pacient party’. Na prvem so udeleženci nosili sončna očala in bili zaradi tega malce bolj pogumni pri dvorjenju nasprotnemu spolu, saj so domnevali, da bodo ostali anonimni, na drugem pa so se nekatere predstavnice ženskega spola odele v opravo medicinskih sester, predstavnikov moškega pa se ne spominjam (hm?). Seveda si nekateri udeleženci ne pustijo odvzeti ekskluzivnosti in si zabavo na najrazličnejših lokacijah organizirajo kar sami.

Za večino nadebudnih udeležencev seminarja se dan začne nekje okrog kosila, potem ko prespijo nekaj sicer zanimivih predavanj, konča pa se ravno kakšne pol ure pred zajtrkom, tako da pojem ‘zajtrk v Bovcu’ za njih ostane pretežno nedefiniran.

Večino vodstva ELSE si sicer na vse kriplje prizadeva na različne, tudi zelo prefinjene (npr. trkanje na vsa vrata hotelskih sob udeležencev), načine povečati udeležbo na jutranjih predavanjih, vendar so pri tem le delno uspešni.

ELSA si sicer letos zasluži vse pohvale, saj je med drugim poskrbela za prepotrebno zalogo vitaminčkov v obliki sadnih napitkov in podobnih sladkosti, ki so udeležencem lajšali intenzivno porabo vitaminskih (pa tudi drugih) zalog.
Ob slovesu si udeleženci utrujeno sežejo v roke, njihove oči pa pravijo – ob letu osorej se znova snidemo tu!

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.