Čudežna moč sadja!

Close up / Macro photography of wild berry mix - strawberries, blueberries, blackberries and raspberries
Foto: FlorianTM iz iStock

Spet so pred nami mrzli zimski dnevi. Prehladi, bolezni in oslabljen imunski sistem kar kliče na pomoč. Če želite ostati zdravi, ukrepajte sedaj in poskrbite za preventivo.

Borovnice – »odganjalke« različnih bolezni!
Vsi vemo, da borovnice uspešno pomagajo pri diareji. Tudi to, da so zelo okusne in bi jih lahko jedli iz dneva v dan, ni nobena novost. Toda, ali ste vedeli, da so zelo koristne za celotno ožilje? Zaradi velike vsebovanosti flavonoida ter vitamina C krepi stene žil. Če boste posegali po tem slastnem sadežu, vam bodo srčne in bolezni ožilja prav gotovo prihranjene. Ne smemo pa pozabiti omeniti, da gre za močen antioksidant, ki ščiti naše telo pred vsemi škodljivimi dejavniki, celo pred rakavimi celicami. Seveda pa tako kot z nobeno stvarjo niti z borovnicami ne smemo pretiravati, saj nam bodo v velikih količinah povzročile ravno obraten učinek kot v zmernih. Pretiravanje vas lahko pripelje do neprijetne driske. Ta gozdi sadež pa lahko tudi na različne načine shranjujemo. Najboljše in najbolj bogate s potrebnimi zdravilnimi snovmi so seveda sveže. Za čez zimo pa jih lahko sušimo in kasneje pripravljamo odlične čaje ali kompote. Lahko pa se odločimo tudi za zamrznitev.

Zmrznjene so odlične za peko, poskusite!
Borovnice:
• pomagajo proti diareji
• so koristne za zdravo srce in ožilje
• delujejo protivnetno
• izboljšujejo vid
• čistijo sečne poti
• delujejo preventivno proti rakavim celicam
• pomagajo pri prebavi

Hruške za boljši imunski sistem in boljšo kri!
Hruške so sočen, sladek sadež, ki izvira iz Azije. Danes poznamo okoli 5.000 različnih vrst hrušk. Veliko se uporablja tudi pri kuhi – iz njih so odlični kompoti, sirupi, sokovi, marmelada in celo žganje. Kuharski mojstri trdijo, da so odlična priloga raznoraznim sirom.
Prav tako kot so okusne, pa so tudi zdrave. Najpomembnejša lastnost je velika vsebovanost vode. Poleg tega pa ima v sebi veliko folne kisline, ki je pomembna za rast in nastajanje krvi. Vsebuje tudi kalij, ki zmanjšuje količino vode v tkivih, in C vitamin, ki varuje imunski sitem. Tudi na črevesje deluje pozitivno, saj ga očisti, odpravlja zaprtje in druge nepravilnosti v prebavnem traku. Pomagajo tudi ljudem s težavami ledvic in mehurja.

Rabarbara – najbolj zdravilna rastlina pri nas!
Rabarbara izvira iz Azije. Vsebuje kar nekaj zdravilnih sestavin, in sicer veliko B vitamina, ki je pomemben za celično energijo in krvni obtok. Pantonska kislina pomaga sodobnemu človeku pri premagovanju stresa, pozitivno pa vpliva tudi na vitalnost, zdravo kožo in barvo las. Folna kislina pa je pomembna za nastajanje krvi, možgane in živce. Zaradi veliko vsebovanosti kalcija je najboljše naravno sredstvo za pomirjanje živčevja. Prav tako je ta rastlina bogata z magnezijem, manganom in kalijem, hkrati pa je tudi najboljši vir vlaknin (preprečuje zaprtost).
Uporabljamo jo lahko za raznorazne sokove, kompote, marmelade, vina in narastke.

Limeta – čudežna sestavina slaščic!
T. i. zelena limona spada v skupino agrumov. Poznamo več vrst, nekatere so manjše s tanjšo kožo, spet druge debelejše in bolj okusne ter sočne. Njeni zdravilni učinki so predvsem velika vsebovanost kalija, kalcija in fosforja. Uporablja se kot dodatek k jedem, nekakšna »začimba« k pecivu in za razne osvežilne alkoholne in brezalkoholne pijače.
Nasy – posebna vrsta hruške!
Ste vedeli, da Nashy raste kot vrtnica in spada v družino vrtnic? Raste podobno kot kivi, sezona tega sadeža pa je nekje od septembra pa tja do januarja. Po obliki je podoben jabolku, po okusu pa hruški. Meso je sladko, svetlo rumenkaste barve in zelo sočno. Uporabljamo ga za sadne solate, marmelade, kompote idr.

Ananas – rešitev celulita!
Ananas je eden izmed najokusnejših tropskih sadežev. Najboljši je takrat, ko je najbolj zrel. In kako ugotovimo zrelost sadeža? Šop listov na vrhu ananasa mora biti lepo zelen, posamezen list pa se lepo da izpuliti. Ananas je zelo zdravilen sadež- pospešuje prebavo, uporablja se kot antiseptik, preprečuje bradavice, najboljši pa je gotovo kot okusna osvežujoča poletna pijača. Seveda ženske – odpravlja celulit!
Lubenica – sladka skušnjava!
Lubenica spada v skupino melon in vsebuje kar 91 % vode in kar 13 % sladkorja. Vitamin C, ki ga vsebuje, preventivno preprečuje raznorazne bolezni in prehlade. Strokovnjaki ga priporočajo proti ledvičnim kamnom, za osvežitev organizma, proti bolečinam v ušesih, mozoljem in na splošno za nego obraza. Blaži tudi pike insektov in opekline.

Kaki – vir A,B in C vitamina!
Kaki je t. i. bio sadež, saj dreves kakija ne napadajo škodljivci, tako da jih ni treba škropiti. Uporablja se za marmelado, kot surov sadež, sladoled ali solato.
Kivi – vitaminski sadež!
Za kivi je znano, da vsebuje veliko vitamina C, vsebovanost tega je kar 15-krat večja od vsebovanosti v jabolkih in kar 6-krat večja kot v limonah in 5-krat večja kot v jagodah. Veča odpornost proti gripi, pozitivno vpliva na hemoglobin v krvi ter na regeneracijo tkiva. Med drugimi pomaga pri celjenju ran ter povečuje zmogljivost mišic.

Tjaša Kržišnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.