Država varčuje na mednarodnih izkušnjah študentov

Back view of man presenting to students at a lecture theatre
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Študentje smo zopet na udaru s strani varčevalnih ukrepov s strani države: tokrat so kratko potegnili tisti, ki so bili sprejeti na študijsko izmenjavo oziroma prakso v tujino. Študentje Univerze v Ljubljani (UL) so namreč včeraj s strani Službe za mednarodno sodelovanje UL prejeli obvestilo, da so se pogoji za pridobivanje finančne pomoči za Erasmus+ mobilne izmenjave in prakse v letu 2015/2016 bistveno spremenili. Tako mnogi, ki jim je tovrstna finančna pomoč predstavljala edini način, da pridobijo študijske oziroma praktične mednarodne izkušnje, ostajajo v precepu, ali se bodo izmenjave sploh lahko udeležili.

Študentje lahko v sklopu programa Erasmus+, ki ga sicer financira Evropska unija, mednarodne izkušnje pridobijo na dva načina: v sklopu študijske prakse v tujini, kjer opravljajo prakso pri enemu od tujih podjetij, ali v slopu študijske izmenjave, kjer en ali dva semestra opravljajo svoje študijske obveznosti na tuji univerzi. Do sedaj se je lahko posamezni študent v času svojega študija udeležil ene izmenjave in ene prakse ter za obe prejel finančno pomoč za čas bivanja v tujini. Po spremenjenih pogojih bodo študentje, ki odhajajo v naslednjem študijskem letu na eno od Erasmus+ izmenjav ali praks, finančno pomoč lahko prejemali zgolj za eno izmed oblik, torej ali študijsko izmenjavo ali prakso.

Drugi ukrep omejuje čas prejemanja finančne pomoči. Študentje bodo finančno pomoč prejemali zgolj za obdobje petih mesecev v primeru izmenjave za en semester oziroma desetih mesecev v primeru izmenjave za dva semestra. Če se študent med letom odloči podaljšati prakso ali izmenjavo, dodatne finančne pomoči ne bo prejel, kot je to veljalo do sedaj. Na Službi za mednarodno sodelovanje UL odgovarjajo, da je spreminjanje pogojev pridobivanja finančne pomoči posledica nezadostnega financiranja Erasmus+ izmenjav in praks s strani Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) glede na povpraševanje študentov po programu Erasmus+.

Dodaten udarec po študentskem žepu pa predstavlja tudi ukinitev razpisa štipendij Ad futura za študijske obiske študentov v okviru programa Erasmus+, ki ga je do sedaj pripravljal Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Na omenjeni razpis se je vsako leto prijavila tudi UL, kar je poleg prej omenjene redne finančne pomoči vsakemu študentu, ki se odpravlja v tujino, prineslo dodatnih 150 evrov, ne glede na lokacijo njegove izmenjave ali prakse. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) namreč letos ni zagotovilo sredstev za razpise, ki niso zakonsko določeni, zato Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije razpisa za štipendije Ad futura ni izvedel.

Veliko študentov ravno te dni sklepa študijske dogovore z univerzami v tujini, si išče prebivališča v kraju študija ter pri tem računa na polno finančno pomoč, kot so je bili deležni njihovi kolegi v preteklih letih. Medtem ko mednarodne izkušnje v času študija postajajo vedno bolj pomembne pri iskanju zaposlitev tako doma kot v tujini, nas želi MDDSZEM s svojim varčevanjem na plečih študentov oropati teh izkušenj. Študijska izmenjava oziroma praksa v tujini namreč predstavlja precejšen finančni zalogaj, zato si jo lahko mnogo študentov privošči zgolj ob pomoči s strani Evropske unije oziroma države. Tako se bo tovrstno varčevanje poznalo na povečevanju neenakosti med študenti, kjer bodo zopet najbolj trpeli socialno ogroženi. 

 

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) menimo, da je ravnanje MDDSZEM nedopustno. V kolikor se stanje v doglednem roku ne uredi, bomo začeli s pripravami na proteste. Ne bomo dovolili, da država zopet varčuje na študentih tako, da nam v času študija kratijo vse bolj pomembne mednarodne izkušnje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.