Elektronske kartice za beleženje prisotnosti na predavanjih

Študentje naj študirajo, to je njihova dolžnost. Študij naj dokončajo v razumnem roku, pijančevanje in zabave naj bodo v času študija prej izjema kot pravilo. Da bo temu dejansko tako še v praksi, je vodstvo ameriške univerze Northern Arizona sprejelo odločitev, da se bodo morali vsi študentje s pričetkom novega študijskega leta na predavanjih registrirati s študentskimi karticami. V primeru prevelikega števila izostankov naj bi študentom grozil celo dokončen izpis iz univerze. 

Za beleženje aktivnosti bo univerza Northern Arizona koristila prednosti tehnologije RFID, ki omogoča hitro in brezkontaktno identifikacijo. Elektronsko beleženje prisotnosti bo obvezno pri vseh šolskih predmetih, ki jih redno obiskuje več kot 50 študentov. Za manjše skupine slušateljev se bo evidenca vodila ročno. Uprava univerze Northern Arizona se je za ta korak odločila na podlagi raziskav, ki so pokazale, da je prisotnost na predavanjih ključnega pomena za uspeh. 

Študentje se z ukrepi univerze seveda ne strinjajo, saj ne morejo dojeti, zakaj jih vodstvo obravnava kot nezrele osebe. Skupina upornikov je celo prepričana, da gre tu za grobo kršitev študentske pravice o prostovoljnem obiskovanju predavanj. Študentje so v znak protesta ustanovili skupino NAU Against Proximity Cards na socialni mreži Facebook. Ta šteje že več kot 1.600 članov. 

Kaj menite vi? Bi morala biti na slovenskih fakultetah predavanja obvezna? Bi s tem ukrepom lahko zmanjšali število tistih, ki se na fakulteto vpišejo zgolj zato, da imajo »status«?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.