Dvoranska rekreacija!

Jesen je pravi čas za …

Nizke temperature, slabo vreme, jesenski čas so idealni za dvoransko rekreacijo. Badminton, odbojka, squash, dvoranski nogomet, košarka, izbira je zares velika. In sedaj je vse na tebi … odloči se, kaj ti najbolj ustreza in »zašportaj« tudi v novo študijsko leto!

Odbojka je danes zelo priljubljen kolektiven šport, ki te bo zagotovo navdušil. Igro sestavljata dve ekipi po 6 igralcev, ki naj bodo čim bolj enakovredni, saj je odbojka potem kvalitetnejša in zanimivejša. Igra se na 3 dobljene sete, pri čemer posamezen šteje 25 točk. Tista ekipa, ki osvoji 3 sete, je zmagovalna. Pravila profesionalne odbojke so zelo stroga, pri rekreaciji pa jih navadno predhodno prilagodimo. Na začetku se dogovorimo, ali šteje dotik mreže za napako ali ne, kako je z dvojnimi in nošenimi žogami ipd. Da bo igra še zanimivejša z nasprotno ekipo, določite kazen za poraženo ali pa nagrado za zmagovalno ekipo. Zares super rekreacija, sprostitev, kjer ne bo manjkalo smeha, gibanja, druženja in dobre volje.
Če pa vam je ljubša igra v dvoje, se odločite in poskusite squash. Gre za igro dveh igralcev, pri čemer potrebujete lopar, žogico, primerno obutev in seveda squash dvorano. Pri igri nasprotnika izmenično udarjata žogico ob steno. Igra je hitra, dinamična, polna gibanja, različnih gibov in seveda posledično zelo izčrpajoča. Osnove se naučimo dokaj hitro, medtem ko za dobro partijo squasha potrebujemo »kilometrino« in seveda dobro kondicijo.

Tudi badminton je igra z loparji, le da tu ne gre za gumijasto, temveč plutovinasto žogico. Igramo jo lahko tudi v parih in še zdaleč to ni preprost in lahkoten šport. Badminton namreč zahteva veliko kondicije, saj pri kvalitetni igri od vas zahteva reflekse, hitrost in vzdržljivost. Pomembna pa je tudi psihična kondicija, saj pri igri morate predvidevati in natančno spremljati nasprotnike njegove kretnje, poteze in reakcije. Kljub vsemu pa je badminton šport za vse generacije in rešitev današnjemu »natempiranemu« življenju. Zakaj? Badminton je še vedno zelo preprosta igra, ki ne zahteva nobenega predhodnega učenja, temveč le nekaj napotkov in malce spretnosti.

Za vse tiste, ki jim kolektivni športi niso pri srcu in so bolj nagnjeni k plesnim ritmom, nekateri športni centri ponujajo aerobiko, pilates ali jogo.
Aerobika je kombinacija plesa in različnih vzdrževalnih vaj. Izvaja se ob spremljavi glasbe, navadno v skupini in s pomočjo različnih pripomočkov. Cilji aerobike so predvsem izboljšanje fizične kondicije, dihalnega in srčno-žilnega sistema in motoričnih sposobnosti. Poleg tega pa gre za druženje in sprostitev, ki velikokrat ugodno vplivata na posameznikovo samozavest.
Pilates je vadba, ki združuje vaje za gibljivost, za krepitev ter vaje, kjer kot obremenitev uporabljamo upor. Zakaj pilates? Gre za edinstveno vadbo, kjer krepimo mišice trupa, izboljšujemo gibljivost in ugodno vplivamo na mobilizacijo hrbtenice.
Joga izhaja iz starodavnih hindujskih duhovnih urjenj. Pri vadbi s pomočjo dihalnih vaj in določenih telesnih položajev dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Joga je meditativen položaj, telo v najrazličnejših zapletenih gibih, predvsem pa joga pomeni umiritev ter sprostitev, ki jo je potreben prav vsak.
Tudi fintnes je odlična rešitev za vse, ki ljubite individualne športe. Vpišite se v enega od bližnjih fitnes centrov ter si svoje telo izoblikujte na takšnih in drugačnih napravah. Začetniki se s fitnes trenerjem najprej posvetujte in skupaj z njim sestavite individualen program. Odločite se in si izboljšajte svoje zdravje in s tem tudi počutje!

Naj bo to kolektiven ali individualen šport, ali ste za jogo ali za aerobiko, ste tekmovalni ali ne, pomembno je, da se rekreirate, se sprostite in si vzamete čas zase, za svoje telo in za svoje zdravje!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.