EMUNI in Univerza na Cipru o kulturni raznolikosti

Univerza na Cipru, ena izmed 141 članic EMUNI, se aktivno vključuje tudi v projekte Evro-sredozemske univerze. Univerzi sta tako v tem času združili moči pri pripravi doktorskega raziskovalnega seminarja »Vodenje in kulturna raznolikost«, ki poteka v Portorožu med 9. in 22. majem. Gre za drugi letošnji EMUNI doktorski raziskovalni seminar, na katerem sodelujejo študenti iz Libanona, Maroka, Slovenije, Palestinske oblasti, Alžirije, Madžarske in Italije. Seminar proučuje prispevek multi-jezikovnega izobraževanja, socialnega vključevanja neprivilegiranih skupin ter skrb za vzdrževanje multi-kulturne družbe.

Na seminarju sodeluje pet gostujočih profesorjev, ki so v petek skupaj s študenti pripravili tudi okroglo mizo o kulturni raznolikosti. Udeležil se je je tudi predsednik Univerze v Cipru Dr. Stavros Zenios.
Ob otvoritvi dogodka je predstavnica EMUNI gostom prenesla nagovor veleposlanika Republike Ciper v Sloveniji, g. Charalambosa Panayidesa. Slednji je v svojem nagovoru izrazil upanje, da bo seminar študentom v prihodnosti pomagal pri doseganju ciljev integracije, spoštovanju raznolikosti in drugih kultur.

Dr. Michel Nehme iz Univerza Notre Dame (Libanon) je predstavil koncept, sprejet tudi s strani ZN, da je kulturna raznolikost dediščina, ki pripada vsem, ostaja pa vprašanje, če smo jo pripravljeni sprejeti kot oviro ali kot pridobitev oziroma obogatitev naše družbe. Za to pa je potreben multi-displinarni pristop obravnave tega koncepta, kar pa zahteva učinkovito vodenje ter finančne spodbude in podporo. Dr. Sam A. F. Alfoqaha, (Univerza An-Najah, Palestinska oblast) se je v svojem prispevku ukvarjal z vprašanjem, kako najti konsistenco pri obvladovanju vprašanj integracije na eni in fragmentacije na drugi strani, pri čemer ne bi smeli žrtvovati elementov različnih kultur. Poudaril je vlogo, ki jo lahko igrajo visokošolske institucije, saj lahko pomembno prispevajo k spodbujanju kulture tolerantnosti in razumevanja. Druge tematike, s katerimi so se ubadali govorci, so vključevali problem podpore s strani oblasti, sprejemanja in življenja v nehomogenih družbah in zaključili, da se v času globalizacije procesu nastajanja multi-kulturne družbe ne moremo več izogniti, zato bo v prihodnje vprašanje, kako ravnati in upravljati s takšnimi družbami, še bolj v ospredju.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.