Enotna regijska štipendijska shema v Sloveniji

V Enotni regijski štipendijski shemi v Sloveniji deluje 12 regij, vsaka s svojo štipendijsko shemo, med katere sodi tudi Gorenjska štipendijska shema. O tem nam je spregovorila Barbara Rupar iz Regionalno razvojne agencije Gorenjske.
V splošnem pa velja, da gre za sistem posrednega kadrovskega štipendiranja. Pri javnem razpisu štipendij enotnih regijskih štipendijskih shem gre za tako imenovane posredne kadrovske štipendije, ki so namenjene dijakom in študentom, ki se bodo po končanem izobraževanju zaposlili pri delodajalcu iz DOLOČENE regije vsaj za toliko časa, kot so oziroma bodo prejemali štipendijo. 50 % štipendije sofinancira Evropski socialni sklad (vsi enako), 50 % pa priskrbi delodajalec (v nekaterih regijah – nimam podatka – se teh 50 % odstotkov razdeli med delodajalce ter občine). Gre za instrument regij, s pomočjo katerega skrbimo za usklajevanje razmerja med ponudbo in povpraševanjem po kadrih v regijah ter dvigamo izobrazbeno strukturo v regijah, s tem, ko vračamo izšolane kadre v regijo.

Gorenjska regijska štipendijska shema
Gorenjska regijska štipendijska shema je sistem posrednega kadrovskega štipendiranja. Gre za javni razpis štipendij enotnih regijskih štipendijskih shem. Gre za tako imenovane že prej omenjene kadrovske štipendije, ki so namenjene predvsem dijakom in študentom, ki se bodo po končanem izobraževanju zaposlili pri delodajalcu iz gorenjske regije vsaj za toliko časa, kot so oziroma bodo prejemali štipendijo.

Kdo je upravičen do štipendije?
Na razpis so se lahko prijavili (rok za oddajo vlog je bil 9. oktober) kandidati, ki se izobražujejo doma ali v tujini, ki niso zaposleni ali samozaposleni in ki ne prejemajo nobene druge štipendije.

Sistem štipendiranja
Kandidat za štipendijo v vlogi na javni razpis opredeli delodajalca, h kateremu se prijavlja za štipendijo, seveda glede na ponudbo štipendij, ki je razvidna iz javnega razpisa. Po zaključenem razpisu, štipenditor posreduje podatke kandidatov delodajalcem, ti pa potem lahko s kandidati opravijo razgovore in naredijo dokončno izbiro štipendistov. Z izbranimi štipendisti bodo štipenditor, delodajalec in štipendist sklenili tristransko pogodbo o štipendiranju od 2009/2010 do konca izobraževanja, s katero se bodo opredelile medsebojne pravice in obveznosti.

Višina štipendije
Povprečna višina za dijake je tako na Gorenjskem lani znašala 180 €, za študente pa 310 €. Bistvena zaveza ali pa cilj tovrstnega štipendiranja je, da štipendist uspešno zaključi šolanje in da se po končanem izobraževanju zaposli pri delodajalcu, ki mu je sofinanciral štipendijo. Na Gorenjskem letno podelimo v povprečju 40 štipendij.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.