Jesensko sanjarjenje ob filmih

Pred prvim novembrskim mrazom in pusto sivino bomo ubežali v toploto kinodvoran in v pokrajine filmskih zgodb. Letošnji Liffe, ki bo potekal v ljubljanskih kinodvoranah ter v mariborskem Koloseju, prinaša pregled svežih filmov iz svetovne, pretežno art pr

Filmi so razvrščeni v več sklopov. Uradni tekmovalni del Perspektive združuje nove filme mladih režiserjev. Sodobna vojna drama, študija skupnosti v majhnem, izoliranem prostoru, drama o policistovi vesti, ljubezenski trikotnik med očetom, hčerko in bratrancem, sovraštvo mladega geja do matere in še druge zgodbe, prikazane na sveže, vedno nove in presenetljive načine.

Sklop Predpremiere vključuje novi von Trierjev film, ljubezensko razmerje Coco Chanel in Igorja Stravinskega, zgodbo o obsedenosti z lepoto … Kralji in kraljice prinaša na ogled nove mojstrovine že uveljavljenih filmskih umetnikov, Panorama svetovnega filma pa zgodbe z različnih koncev sveta. Sklop Ekstravaganca, znan po drznejših vsebinah, zaznamuje eksperimentiranje z žanri, rezultat je na primer srhljiva mešanica komedije in grozljivke ali spoj igranega in dokumentarnega filma.

Sklop Fokus predstavlja filme mladih južnoameriških režiserk, v Retrospektivi bodo na ogled filmi Avstrijca Michaela Hanekeja, Tematski cikel pa bo predstavil filme s tematiko Berlinskega zidu ob dvajsetletnici njegovega padca. Znotraj slednjega bo predvajan še cikel Evropa, združena in svobodna, ki s filmsko retrospektivo sledi dramatičnim in usodnim spremembam od padca železne zavese pa do današnje Evrope.

Letošnja novost je sklop Kinobalon, ki v sodelovanju s Kinodvorom prinaša »drugačen« otroški in mladinski film. Dvajseti Liffe je tako posvečen prav najmlajšemu občinstvu, z namenom ustvarjati nove generacije (zahtevnejših) ljubiteljev filma. Otroški filmski svet pa s svojo simpatičnostjo in neposrednostjo utegne zanimati tudi marsikaterega odraslega gledalca. Ogled vsekakor priporočen vsem, ki so že pozabili, kaj pomeni doživljati svet kakor otrok.

Liffe je tudi tekmovalni festival z več nagradami. Vodomec je nagrada za najboljši film iz sklopa Perspektive. Režiser zmagovalnega filma prejme 10.000 evrov. Podelili bodo še nagrado občinstva Zmaj, nagrado FIPRESCI ter nagrado za najboljši kratki film.

Celoten program 20. Liffa najdete v knjižicah s programom ali na spletni strani http://www.liffe.si/filmski-festival/

Kaja Pinter

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.