Z ljubljansko diplomo lažje do zaposlitve!

Kdo najlažje do diplome!

Študenti, ki so doštudirali iz področja računalništva in medicine, imajo najmanjše probleme pri zaposlitvi, še posebej če so diplomirali na ljubljanski fakulteti.

Največje težave imajo študenti , ki so diplomirali na področju umetnosti in humanistike. V prav takšnih ali pa še večjih težavah pa se znajdejo diplomantke, ki imajo otroka. Ljubljanska ekonomska fakulteta pa je po raznih raziskavah ugotovila, kako pomembno vlogo igrajo ustanove, kjer so se posamezniki izobraževali. Razlogi so vsekakor v odlični organiziranosti lLjubljanske univerze in pa predvsem zelo dobrih in poznanih profesorjev in profesoric.

V prvih treh mesecih po koncu študija se po podatkih temeljite raziskave zaposli več moških kot pa žensk. Vendar po nekaj mesecih te razlike ni več opaziti, posebnosti so le že omenjene diplomantke z otrokom.

Podatke, ki so jih zbrali na ljubljanski ekonomski fakulteti, pa kažejo tudi, da v času ko diplomanti zaključijo izobraževanje, imajo največ možnosti za zaposlovanje prav študenti ljubljanske fakultete. Po devetih mesecih je bilo največ brezposelnih diplomantov primorske fakultete, najtežje pa do zaposlitve pridejo diplomanti samostojnih visokošolskih zavodov in diplomanti višjih strokovnih šol, ki do diplome niso imeli zaposlitve.

Ob diplomiranju je največ zaposlenih študentov tehnike, za tem sledi družboslovje in nato naravoslovje. Diplomanti tehnike ostajajo korak pred ostalim tudi po devetih mesecih. Na visokošolskih in višješolskih ustanovah po vsej Sloveniji je v letu 2007 diplomiralo 14.725 študentov. Od vseh teh diplomantov jih je bilo več kot polovica članov Ljubljanske univerze, kar samo potrjuje prednost pred ostalimi. Do diplome jih je bilo zaposlenih nekaj več kot 35 odstotkov, devet mesecev po diplomi pa manj kot 60 odstotkov. Z omenjeno generacijo študentov so prvič znani podatki o njihovem zaposlovanju, tako za določen kot nedoločen čas, so sporočili z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vsekakor pa diplomanti dandanes zelo težko dobijo zaposlitve primerne njihovi izobrazbi. Veliko je diplomantov, ki so brezposelni, še več pa je ljudi z zelo dobro zaposlitvijo, kot je direktor, poddirektor, razne vodje in tako dalje, ki pa nimajo primerne izobrazbe. Vendar pa imajo veliko izkušenj, kar je za večino vodilnih mož bistvenega pomena!

Gašper Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.