EPM spodbuja ustvarjalnost mladih umetnikov

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 med drugim želi izpostaviti mlade slovenske ustvarjalce, jih vzpodbujati in jim nuditi priložnost predstavitve širši javnosti.

Ta možnost se je odprla skupaj s Kulturno-informacijskim središčem (KIS) EPM Maribor 2013, ki se nahaja na Trgu Leona Štuklja 2 v Mariboru. Zasnovana je kot prostor za mlade, mlajše in mlade po srcu in kjer so na enem mestu zbrane vse informacije o mladinskih organizacijah, mladinskem delovanju, programih in projektih EPM Maribor 2013 ter evropskih institucijah.

 

9. aprila je z otvoritvijo KIS EPM Maribor 2013 svoja dela širši javnosti predstavil mlad umetnik Matija Bobičić z razstavo „Razsnovljen“. Slednja poteka v organizaciji EPM Maribor 2013 in Znanstveno raziskovalnega združenja za umetnost, kulturno-izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA. Žiga Dobnikar, kustos prve otvoritve v ciklu razstav mlajših umetnikov in prve samostojne razstave Matije Bobičića, je povedal: „Bobičić je obetaven predstavnik mlade generacije slovenskih slikarjev. Ampak je za to generacijo precej atipičen. Izogiba se sliki, ki nosi izrazito medijsko ikonografijo, ki referira podobe množičnih medijev in podobe iz popularne kulture. Na svojih ekspresivnih platnih slika izrazito subjektivne in intimne vizije.“

„Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 se zaveda, da umetnost širi obzorja, da spodbuja h globljemu razmišljanju in da je v umetnosti moč. Z odprtjem Kulturno informacijskega središča EPM Maribor 2013 so se na široko odprla vrata mladim kreativnim umetnikom in možnosti, da razstavijo svoja dela. Hkrati pa s tem želimo mladi publiki približati umetniško izrekanje njihovih vrstnikov. EPM spodbuja mlade ustvarjalce in jim omogoča, da prav v letu Evropske prestolnice mladih dobijo svojo prvo priložnost predstaviti „mladinsko“ kulturo širši publiki,“ je ob otvoritvi KIS EPM Maribor 2013 in razstave „Razsnovljen“ povedala Sara Sorger iz EPM Maribor 2013.  

 

V torek, 30. aprila 2013, ob 19. uri bo v Kulturno-informacijskem središču (KIS) Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 (EPM) otvoritev razstave Maribor Unlimited avtorice Ane Puconja. Namen mlade slikarke je bil upodobiti delce Maribora v prijetni svetlobi in živih barvah kot namig, da je prihodnost tudi v temnih časih takšna, kakršno si sami naslikamo. Od tod tudi ime razstave Maribor Unlimited – prihodnost brezmejnih možnosti. „V vse slike so vkomponirani tudi simboli EPM, saj imajo teme, ki jih ti predstavljajo, še posebej za nas mlade velik pomen,“ izpostavlja dvajsetletna slikarka, ki ji možnost samostojne slikarske razstave in predstavitev širši javnosti pomenita ogromno. Razstava Ane Puconja bo v KIS na ogled do 14. maja. 

 

Špela Debenjak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.