Erasmus

Vsak študent ima pravico do odločitve za študij v tujini, za kar ima več različnih možnosti, kot so Erasmus, Erasmus praksa, CEEPUS, Erasmus Mundus, Comenius itd.

Najprej razjasnimo razliko med študijem v tujini in študentskimi izmenjavami. Ta je predvsem v tem, katera fakulteta predstavlja študentovo matično fakulteto. Tako je na primer matična fakulteta študenta, ki se odpravlja na izmenjavo, ena izmed slovenskih fakultet, medtem ko pri študiju v tujini matično fakulteto predstavlja šola, na katero se posameznik vpiše.

Program Erasmus
»V največji meri se študenti poslužujejo programa Erasmus. Razpis za program Erasmus izide vsako leto enkrat v drugi polovici januarja za prihodnje študijsko leto. Po tem, ko izide razpis, imajo študenti na voljo slaba dva meseca, da oddajo svojo elektronsko prijavo. Vse formalnosti glede vloge za pridobitev Erasmus štipendije in same prijave v program uskladijo študenti skupaj s koordinatorjem študijskih izmenjav na svojih fakultetah, ki je prvi kontakt s študentom, ko se odloča za izmenjavo. Koordinatorji so na voljo za pomoč pri izbiri tuje države in univerze, nadzirajo, da so vsi obrazci, ki jih mora študent oddati, pravilno izpolnjeni in pomagajo študentu pri izbiri predmetnika, ki ga mora študent uskladiti tudi s profesorji na matični fakulteti. Po končanem študiju v tujini so prav koordinatorji tisti, ki pomagajo študentu, da se mu vse opravljene obveznosti priznajo in primerno zabeležijo v indeksu ali elektronski evidenci,« Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM.

Po 1. letniku na izmenjavo
»Za izmenjavo v okviru tega programa se študentje lahko odločijo po uspešno zaključenem vsaj prvem letniku študija in ob pogoju, da so že vpisani v drugi ali višji letnik; izberejo lahko fakulteto z enakim ali vsaj podobnim študijskim programom. V primeru, da se na razpisano mesto oziroma mesta prijavi več študentov, kot je mest, matična fakulteta opravi selekcijo, ki poteka z oceno motivacijskega pisma in skupnega razgovora pred strokovno komisijo, navadno sestavljeno iz profesorjev. Zagovor pred komisijo je videti kot neformalni pogovor med profesorji in študenti, kjer slednji predstavijo svoje preference po vpisu na tujo institucijo. Študentje si lahko med fakultetami v tujini tudi sami poiščejo sebi ustrezno šolo in nato svojo fakulteto spodbudijo k podpisu novega bilateralnega sporazuma med slovensko in tujo šolo. Informacije o podrobnejšem poteku prijave na izmenjavo študentje pridobijo na spletni strani svoje fakultete,« Tanja Klavž, socialna svetovalka, Zavod Študentska svetovalnica.

Ob Erasmus izmenjavi je študentom na voljo še nekaj drugih izmenjevalnih programov, npr. Basileus, Ceepus, Erasmus Mundus, …

Ste vedeli, da se za študij v tujini lahko odločijo mladostniki tudi takoj, ko uspešno opravijo maturitetni izpit, tako da se vpišejo neposredno na tujo visokošolsko institucijo? V tem primeru so študenti neodvisni od slovenskih univerz.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.