EU Si ti. Evropski dan v Mariboru!

Letošnje leto je Evropska unija namenila državljankam in državljanom EU. Evropsko leto državljanov praznujemo v vseh državah članicah EU, Slovenija pri tem ni izjema. V tem letu smo pripravili različne tematske dneve in prireditve v obliki javnih posvetov na aktualne evropske vsebine ter pravice povezane s prostim gibanjem. Najbolj živahno in pisano bo v tednu Evrope, med 7. in 11. majem, ko se bomo ustavili v večjih krajih po Sloveniji ter v središču mesta organizirali različne kulturne, družabne in informativne prireditve. Ustavili se bomo tudi v Mariboru.

Vabimo vas, da se nam v Mariboru pridružite na Trgu Leona Štuklja, in sicer 7. maja med 12.00 in 16.00. Na evropskem interaktivnem dnevu bo poskrbljeno za seznanjanje s pravicami in priložnostmi povezanih s prostim gibanjem znotraj EU, ki jih imate kot evropska državljanka oziroma državljan. Organizator je pripravil zabavne igre o EU s priročnimi nagradami. Prisotnost je potrdilo že več kot 60 dijakov.

Ob 13.00 bo na Trgu Leona Štuklja tudi EU poslanka dr. Romana Jordan, ki bo ob sproščenem pogovoru z mladimi predstavila Evropsko raven.

V primeru slabega vremena bo dogodek EU Si ti. Evropski dan v Mariboru! na Trgu Leona Štuklja 2, v Kulturno – informacijskem središču Evropske prestolnice mladih.

 

9. maja bomo praznovali dan Evrope. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam v četrtek, 9. maja 2013, ob 16.00 pridružite na javni razpravi o prihodnosti Evropske unije med državljani in evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom, ki bo potekala v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. V razpravi se bomo spraševali:  Kako danes živimo v Evropi? V kakšni Evropi želimo živeti v prihodnje? V katero smer naj se razvijata gospodarstvo in družba? Kako naj Evropa ravna z viri  in ali je lahko trajnostni razvoj alternativa sedanjemu ekonomskemu modelu? Vabimo vas, da v dialogu sodelujete z vprašanji in mnenji.

 

EU Si ti – DIALOG 9/5/13 bo povezoval Igor E. Bergant. Spremljali ga boste lahko tudi v neposrednem televizijskem prenosu na 3. programu RTV Slovenija (od 16:30 do 17:45) in na multimedijskem portalu MMC RTVSLO. V razpravo se lahko vključite tudi na Twitterju z #eusiti ali na spletu na http://www.eu-dogodki.si/forum/, svoja vprašanja in predloge pa lahko posredujete tudi na elektronski naslov dialog@mreza-mama.si.

 

Vaše mnenje šteje, saj bo organizator dogodkov zbrane predloge ter rešitve ob zaključku evropskega leta državljanov posredoval Evropski komisiji kot prispevek k poročilu o državljanstvu ter kot vodilo k pripravi politik in razvoju  Evropske unije v prihodnje.

 

Vljudno vabljeni!

 

Pri izvedbi dogodka v Mariboru v tednu Evrope z Mrežo MaMa tesno sodeluje tudi Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 in informacijska točka Evropske unije Europe Direct Maribor.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.