Evro sem, evro tja …

ATM machine and euros cash. Closeup of woman hand holding euro banknotes. Withdraw money from an ATM
Foto: Irina Shatilova iz iStock

Prehod s srednje šole na fakulteto je precej opazen tudi na vašem osebnem finančnem področju. Da bi vsakič znova uspešno prebrodili do konca meseca, je treba imeti pregled nad svojimi financami, prihodki in odhodki.
Prihodki

Viri prihodkov so različni – veliko študentov prejema štipendije, veliko jih opravlja študentsko delo, za nekatere ostaja pomemben vir podpora staršev, nekateri začutijo podjetniško žilico in ustanovijo študentski (popoldanski) s. p. in podobno.

Izdatki

Porabo lahko razvrstimo v več skupin: izdatki za tekoče potrebe (vsakomesečni nujni odhodki), za ‘luksuzne’ stvari (kupujemo oziroma privoščimo si jih občasno kot ‘priboljšek’), večji nakupi (višja vrednost, večinoma je potrebno varčevanje) in varčevanje.

Med izdatke za tekoče potrebe lahko štejemo stroške prehrane, stroške prevoza ali najemnino, študijske stroške (knjige, fotokopije, …), račun za mobilni telefon in podobno – vse, čemur se težko izognemo in moramo vsaj približno vedeti, koliko znaša, da tega dela ne zapravimo.

‘Luksuzne’ stvari so na primer zabave, izleti. To so stvari, ki delajo študentsko življenje lepše in jih je dobro načrtovati, saj so lahko precej drage.

Del verjetno kratkotrajno privarčujemo, ko snujemo kak večji nakup oziroma finančni zalogaj, na primer prenosni računalnik, digitalni fotoaparat. Če se pri tem nakupu finančno zanašamo nase, je priporočljivo, da si strošek nakupa opredelimo in potem vsak mesec dajemo »na stran« določeno količino denarja.

Zadnji, a koristen del, ki se navezuje na prejšnjega, je varčevanje
Večjo motivacijo za varčevanje imamo, če opredelimo, za kaj varčujemo in kako se bomo tega lotili.
Za varčevanje so nam na voljo različne možnosti, najbolj poznani sta tekoči račun na banki in bančne ‘vezave’. Oboje je sicer bolj kratkoročna ‘naložba’, saj se nam naš denar (skoraj) ne plemeniti. Tekoči račun na banki je dobra odločitev za denar, ki se mu kratkoročno ne moremo odreči in nam je vedno na voljo. Slabost je, da se ne plemeniti; celo izgublja vrednost zaradi inflacije. Bančna vezava na drugi strani sicer nekoliko oplemeniti denar z obrestno mero, vendar v manjši meri.
Za tiste, ki že kaj mislite na ne tako bližnjo prihodnost, se ponudi pestra izbira dolgoročnega varčevanja, in sicer predvsem kot delnice, obveznice, vzajemni skladi, nakup plemenitih kovin itd. Za študente morda pride v poštev varčevanje v vzajemnih skladih, ki vlagajo v obveznice ali pa v še varnejše denarne sklade; predvideni dobički sicer niso tako visoki, so pa bolj verjetni. Preden se lotite tovrstnega investiranja, se posvetujte s finančnim svetovalcem (najbolje neodvisnim).

Zelo pametno je tudi, da vodite lastno računovodstvo z vsemi obravnavanimi rubrikami, tako boste vedno imeli dober pregled nad svojim finančnim stanjem.

Prehod s srednje šole na fakulteto je tako čas, ko je zelo dobro, da se naučimo finančne samostojnosti in se tako počasi privajamo na čas, ko bo naša mesečna plača večinoma fiksna in jo bomo morali razporediti tako, da bo zadostovala za vse, kar si bomo želeli privoščiti.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.