Evropska noč raziskovalcev v kar sedmih slovenskih krajih

V okviru vseevropskega projekta Evropska noč raziskovalcev, bodo v petek, 29. septembra 2017, v sedmih krajih po Sloveniji potekale številne aktivnosti, s katerimi želijo konzorcijski partnerji (ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru kot vodilni partner, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer) približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti. Obisk Evropske noči raziskovalcev, je dobra priložnost, za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.


Evropska noč raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod sloganom »Znanost za življenje« bo potekala v Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici ter hkrati v 250 evropskih krajih. Natančen program vseh aktivnosti je objavljen na spletni straniwww.znanostzazivljenje.si. V sklopu dogodkov letos sodeluje tudi Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, ki pripravlja predstavitev dosežkov Odlični v znanosti s področja biotehnike.  


»Program Evropske noči raziskovalcev je kljub znanstveni in raziskovalni naravi zasnovan poljudno, zato je primeren za vse generacije. Je pa predvsem izjemna priložnost za mlade, ki bodo lahko spoznali različne vidike tega atraktivnega poklica, ki ponuja raznolike karierne možnosti tako v javni upravi kot gospodarstvu. Prikazati jim želimo pomen gibala sveta – raziskovalne dejavnosti in jim približati vse v znanosti skrite potenciale. Zavedati se je potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje«, ob tem poudarja prof. dr. Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru. 


»Številni znanstveni izsledki, ki še nedavno niso bili niti vključeni v univerzitetne učne načrte, so danes postali sestavni del vsakdanjika večine ljudi. Seveda pa to ne pomeni nujno, da vsakdo razume znanost, ki za temi izsledki stoji. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo se zavedamo naše dolžnosti, da laični javnosti na poljuden način razložimo slogan Noči raziskovalcev »Znanost za življenje«. Danes preprosto moraš vedeti kaj je DNK in da se jo da tudi spremeniti; se zavedati, da na našem planetu živijo našim očem nevidni drobceni organizmi, ki jih je toliko, da bi, postavljeni v ravno vrsto, segali do sredine Rimske ceste; da imajo tudi žuželke svoje glasbene nastope in rastline svoje skrivno življenje; ali da brez matematičnih algoritmov in statistike ne moremo pravilno oceniti številčnosti  in razširjenosti naših ptic. Vse to in še marsikaj bomo v Noči raziskovalcev predstavili v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani, obiskovalcem pa bomo odprli tudi vrata našega inštituta, jih povabili v naravni rezervat Iški morost na Ljubljansko barje, v tropski rastlinjak Botaničnega vrta in v banko človeških celic«, je povedala prof. dr. Marina Dermastia, znanstvena svetnica in podpredsednica Upravnega odbora Nacionalnega inštituta za biologijo iz Ljubljane, osrednje slovenske ustanove, ki se ukvarja z vedami v življenju. 


»Obvladovanje raziskovalnih veščin je dandanes zelo pomembno. Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer se tega zavedamo in zato poskušamo dijakom čim bolj približati različne metode. Vzpodbujamo raziskovalno dejavnost na vseh področjih. Včasih nastanejo samo kratki raziskovalni projekti, najpogosteje pa se delo zaključi z raziskovalno nalogo. kakorkoli, naš namen je dosežen, če dijaki spoznajo kako raziskovati in kako svoje delo predstaviti javnosti«, je povedal Zvonko Kustec, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. 


»Evropska noč raziskovalcev prinaša znanost iz laboratorijev, kabinetov ter ne nazadnje iz virtualnega sveta med ljudi, v javne prostore in  med vse generacije. Znanost in metode znanstvenega delovanja morajo pripomoči k temu, da v našemu vsakdanu uporabljamo dejstva in da si realnosti ni treba izmišljevati«, poudarja prof. dr. József Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). 


Slovenski konzorcij je bil na natečaju, ki ga razpisuje Evropska unija v okviru programa za raziskave in inovacije – Obzorje 2020 (Marie Skłodowska-Curie), uspešen in izbran za izvedbo vseevropske Noči raziskovalcev pod sloganom »Znanost za življenje« za obdobje dveh let (2016 in 2017). Aktivnosti so namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, se ponuja priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k ekonomskemu razvoju družbe. 


Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da se prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, raziskovalcev. Projekt ob tem tudi seznanja z evropskimi pa tudi nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.