Evropska prestolnica mladih Maribor 2013

Maribor je letos prejela naziv Evropska prestolnica mladih. S tem je nasledil Evropsko prestolnico mladih Braga 2012 (Portugalska), leta 2014 pa se naziv seli v grški Solun (Thessaloniki). Prvo mesto z nazivom EPM je bil leta 2009 Rotterdam (Nizozemska). Ta naziv izbranemu mestu za eno leto podeli Evropski mladinski forum. Mesto in hkrati država, ki se ponaša s tem nazivom, dodatno obogati svoj mednarodni ugled. Mesto se s tem nazivom obveže, da bo razvijalo znamko »Mladim prijazno mesto«. To v praksi pomeni, da bo ustvarjalo okolje, ki bo mlade spodbujalo in jim omogočalo razvoj osebnih potencialov, samozaupanja in ustvarjalnosti. Program je v osnovi namenjen mladim od 15. do 29. leta starosti, vendar si EPM Maribor 2013 prizadeva za medgeneracijsko sodelovanje.

Maribor ima tako priložnost, da se predstavi, kako je mladina povezana s svojo kulturo, družbenim, političnim in gospodarskim življenjem in razvojem. Projekt mladim omogoča, da so informirani, aktivno sodelujejo v družbi in lokalni skupnosti in s tem sami soustvarjajo nove priložnosti za boljšo prihodnost. Namen je izboljšanje stanja vsakdanjega življenja mladih. Nanaša se na večanje zaposljivosti in zaposlenosti, reševanje stanovanjske problematike, spodbujanje prostovoljstva, medkulturno povezovanje, aktivno udeležbo mladih, priznavanje neformalnega izobraževanja, krepitev strukturiranega dialoga, spodbujanje mobilnosti mladih, ekologije, kulturnega ustvarjanja in medgeneracijskega sodelovanja. Zelo pomembni so prostovoljci, ki pomagajo pri soustvarjanju in širijo zavest o pridobitvi neformalnega znanja med mladimi.

 

Na njihovi spletni strani najdemo register vseh mladinskih organizacij v mestu.

 

 

Dogodki januar:

– 10.01.2013, sestanek za European youth capital and its link to the eu youth policy, dvodnevnega pripravljalnega sestanka je pripeljati skupaj 2 trenerja in enega predstavnika iz preteklih, sedanje in bodočih Evropskih prestolnic mladih. Skupaj bodo razvijali program za seminar, se dogovorili za aktivnosti v času seminarja ter usklajevali organizacijo.

 

– 14.01.2013, Finding your future – Don’t wait for the future to happen. Choose it yourself.
To je delavniški dogodek v angleškem jeziku, usmerjen k omogočanju mladim, ki se podajajo na svojo profesionalno pot, da razvijajo esencialne veščine za grajenje fleksibilne in uspešne kariere v modernih časih.

 

Več informacij in programi: http://www.mb2013.si/.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.