Evropski dan enakega plačila

Plačna vrzel med spoloma se ne zmanjšuje.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter komisarki Marianne Thyssen in Věra Jourova so pred evropskim dnevom enakega plačila, ki ga letos znova obeležujemo 3. novembra, v skupni izjavi poudarili, da je enakost spolov med temeljnimi vrednotami Evropske unije, ki pomeni tudi enako plačilo za moške in ženske. Vendar take enakosti še nismo dosegli,plačna vrzel, ki znaša 16,3 %, pa se v preteklih letih sploh ni spremenila.

Poleg tega ženske še vedno pogosteje delajo v slabše plačanih sektorjihredkeje napredujejo in so premalo zastopane na vodstvenih položajih. Nedavna razkritja o spolnem nadlegovanju pa so pokazala, da morajo včasih delati tudi v sovražnem delovnem okolju, kar vpliva na njihov poklicni razvoj in dobro počutje. 


Evropska komisija namerava prevzeti pobudo v boju proti tej krivici. V prihodnjih tednih bo predstavila akcijski načrt za odpravo plačne neenakosti med spoloma, novembra pa gostila kolokvij o pravicah žensk v viharnih časih. Takrat naj bi bil razglašen tudi evropski steber socialnih pravic, ki prav tako poudarja pomen enakega plačila za delo enake vrednosti. V EU dosegajo ženske enake ali celo boljše učne izide kot moški, kar pa se ne odraža na trgu dela. Leta 2016 je imelo v Uniji zaključeno terciarno izobrazbo 33 % žensk in 29 % moških. Hkrati je skupna stopnja delovne aktivnosti žensk za 11,6 odstotne točke nižja kot pri moških. Na vodstvenih položajih največjih podjetji v EU je še vedno premalo žensk. Med 14 predsedniki uprav je samo ena ženska in med 20 izvršnimi direktorji prav tako samo ena. Evropski dan enakega plačila se vsako leto praznuje na dan v letu, ko ženske v primerjavi z moškimi prenehajo prejemati plačilo, kar je skoraj dva meseca pred koncem leta.


Podatki Eurostata kažejo, da je plačna razlika med moškimi in ženskami v Sloveniji leta 2015 znašala 8,1 %.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.