Evropski študentje nadgrajujejo znanje biotehnologije v Ljubljani

Ste se kdaj vprašali, kako iz mleka nastane sir? Kako iz hmelja in ječmena zvarimo pivo? Kateri živi organizmi nam pomagajo pri vzhajanju kruha? Na vsa ta vprašanja nam daje odgovore tradicionalna biotehnologija. Če pa ste se kdaj vprašali, kako se razvijajo sodobna biološka zdravila proti raku in ostalim hudim boleznim, kaj so matične celice, kako jih pridobimo in kaj vse lahko zdravimo s celično terapijo, najdete odgovore v sodobni biotehnologiji. Polni takšnih vprašanj so tudi evropski študentje, ki se bodo udeležili BEST poletnega tečaja v Ljubljani z naslovom BIOhemian Rhapsody.

BEST (Board of European Students of Tehnology) je nevladna, nepolitična organizacija, katere cilj je razvijati študente naravoslovja in tehnologije. Lokalnih skupin, kot je BEST Ljubljana, je po evropskih fakultetah več kot 90 v 33 državah. S tem dosega BEST približno milijon študentov. Glavna aktivnost društva je organizacija različnih tečajev tehnologije na fakultetah, kjer deluje lokalna skupina BEST. Na tečaje z različnimi temami po vsej Evropi se lahko prijavijo vsi študentje naravoslovja in tehnologije in tako razširijo svoje znanje. Poleg že tradicionalnega poletnega tečaja BEST Ljubljana vsako leto organizira tudi številne druge dogodke, kot so na primer Dnevi tehnike in naravoslovja, delavnice mehkih veščin, največje inženirsko tekmovanje MacGyver in motivacijske vikende. Več o društvu lahko najdete na spletni strani BEST Ljubljana.

Študentje tehnologije in naravoslovja željni znanja, ki ga mogoče ne pridobijo tekom študija na fakulteti, so se iz vse Evrope prijavili na poletni tečaj, ki ga organizira BEST Ljubljana, letos na temo biotehnologije. 22 izbranih študentov se bo tako od 17. do 24. julija udeležilo predavanj, ki bodo pripravljena v sodelovanju z Biotehniško fakulteto. Obiskali bodo tudi vodilna slovenska podjetja na tem področju in imeli različne delavnice. Ogledali si bodo Ljubljanske mlekarne in Pivovarno Union, kjer se bodo seznanili s principi fermentacije uporabljene v industriji, sami pa bodo izdelali tudi sir. Študentje bodo spoznali tudi delo na razvijajoči se znanosti. Predstavilo se bo podjetje Roche, ki je največje biotehniško podjetje ne le v Sloveniji temveč tudi v svetu. V povezavi z njimi bo pripravljeno tudi predavanje o bioloških zdravilih z razvojem katerih se ukvarja glavni sponzor poletnega tečaja, Roche. V sklopu sodobne biotehnologije se bodo poleg bioloških zdravil, študentje preizkusili v laboratorijskem delu in izolirali matične celice v podjetju Animacel, ki bo pripravilo delavnico na to temo. Predstavilo se bo tudi podjetje Biobanka, ki bo pokazala svoje prostore, kjer hranijo matične celice. Na koncu poletnega tečaja udeležence čaka pisni izpit, s katerim bodo lahko uveljavljali ECTS točke na svoji fakulteti.

Poleg obsežnega akademskega programa bodo evropski študentje spoznali tudi lepote Slovenije. Naučili se bodo tudi nekaj osnov slovenščine in poizkusili slovensko kulinariko. Na predavanja so vabljeni tudi slovenski študentje, ki želijo o biotehnologiji izvedeti kaj več. Poleg tega so študentje vabljeni, da se prijavijo na podobne tečaje po drugih evropskih državah, o katerih lahko več preberejo na spletni strani BEST: http://www.best.eu.org/

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.