Fešta band iz Velenja bo natopila v Guči

Zlato trobento Dravograda in nastop v Guči si je letos prislužila Fešta band iz Velenja.

Strokovna žirija, ki je spremljala sobotno tekmovanje malih trobilnih sestavov v Dravogradu, je odločila, da bo barve Slovenije avgusta v Guči zastopala Fešta band iz Velenja.

Tekmovanje malih trobilnih sestavov za izbor skupine, ki se predstavi na velikem odru v Guči, že pet let zapored  v Dravogradu organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in tako je bilo tudi letos, hkrati pa je prireditev priložnost, da se srečajo ustvarjalci dveh pobratenih občin, Dravograda in srbske občine Lučani, kamor sodi tudi Guča.

 

Vsako leto prireditev, ki poteka na prostem, obišče lepo število obiskovalcev, ki pozno v noč uživajo v živahnih ritmih in dobri kulinariki.

 

JSKD je letošnjemu zmagovalcu, Fešta band, podelil tudi denarno nagrado v višini 1000 evrov.

Državno tekmovanje malih trobilnih sestavov je nastalo na podlagi ideje o ponovnem povezovanju nekoč pobratenih občin Lučani in Dravograda. Prve vezi so se ponovno vzpostavile na športnem področju, kmalu pa se je pojavila tudi težnja po širšem sodelovanju na področju kulture. Tako je prišlo do ideje, da Dravograd postane kraj za izbor skupin iz Slovenije, ki želijo nastopiti na mednarodnem festivalu »Sabor trubača u Guči«.

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti ( JSKD ), Občina Dravograd, Občina Lučani in Dom kulture Guča so tako podpisali sporazum o sodelovanju in Dravograd postavili za kraj, kjer se vsako leto odvija državno tekmovanje malih trobilnih sestavov, zmagovalec katerega se avgusta predstavi v Guči (letos bo festival v Guču potelak med 5. in 11. 8.). Vsako leto se prireditve udeležijo tudi gostje iz Srbije s folkloro in trubači, ki dajo prireditvi poseben pečat.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.