Festival JEFF

Klub študentov občine Koper in Zavod JEFF že deseto leto organizirata Festival JEFF. Letošnjo edicijo bo v sredo 11. julija ob 20.00 v Vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper otvorila zasedbe Fake Orchestra. Poleg koncertnega bo letošnji JEFF obiskovalcem ponudil tudi izjemno bogat spremljevalni program.


Festival JEFF spremlja koprske poletne večere že 10 let in skozi leta dozoreva v referenčni festival jazz, etno, funky in povezanih zvrsti na področju regije. Zasnova festivala je ostala skozi leta enaka in je edinstvena za ta kraj, saj je cikel koncertov razporejen tedensko čez dva poletna meseca – julija in avgusta.

Letošnjo edicijo bo otvorila zasedba Fake Orchestra. Skupina je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v bolj moderne glasbene oblike, kot so jazz balada, afriški ritmi, samba in druge. Leta 2004 so izdali zgoščenko Fake World, tej pa je sledil album s pomenljivim naslovom Made in China (2008), prav tako s slovenskimi ljudskimi napevi. Na JEFFu bo zasedba predstavila svojo najnovejšo ploščo z delovnim naslovom Poletje, ki želi v okviru slovenske narodne pesmi odkrivati možnost vpeljave prvin funk, latino in jazz glasbe, materialu narodnega izročila pa v skupini dodajajo še dve priredbi jazz standardov in italijansko popevko. Novi stilski usmeritvi so prilagodili tudi zasedbo in dodali tričlansko pihalno sekcijo.

Festival nadaljuje tudi z bogatim spremljevalnim programom. Tradicionalni Istrski kulinarični kotiček bo publiki omogočil srečanje z dobrotami eko certificiranih kmetij iz regije. Na otvoritvenem večeru se bo predstavila Ekološka kmetija Mivšek, ki se nahaja na Medljanu. Sprva pretežno vinogradniška kmetija z blizu 20 letno tradicijo ekološke pridelave hrane in pijače že 15 let ponuja različno sezonsko sadje, zelenjavo in izdelke iz lastne predelave na več tržnicah po Sloveniji.  Idejo o ekološkem kmetijstvu je prinesel Ivan Mivšek iz potovanja po Nemčiji v šestdesetih. Njegovi vinogradi in sadovnjak so stari trideset let. V zadnjih letih  vinograde obnavljajo in vsako leto se preizkusijo v pridelavi kake nove kulture. Kmetija poleg sedmih vrst grozdja, dveh sort vina, več sort grozdnega soka, tropinovca, kisov, paradižnikove mezge in zelenjavne omake ali juhe in oljčnega olja, prideluje tudi 6 vrst žit, paradižnik, papriko, jajčevce, bučke, buče, lubenice, melone, kumare, koruzo, krompir, samonikle rastline, češnje, fige, škurše, radič, solato, čičeriko, por, čebulo, česen, olive, nekatera zelišča in začimbe in še kaj.

V počastitev 10. obletnice festivala bo v julijskih koncertnih terminih festivalski prostor krasila fotografska razstava »Deset poletij JEFFa« z izborom fotografij, ki so zaznamovale desetletno zgodovino festivala, ki se v organizaciji Kluba študentov občine Koper (KŠOK) prireja od leta 2003. Na JEFFovem odru se je skozi leta zvrstilo preko 70 domačih in tujih imen kvalitetne glasbe ter vsako leto bogatejša spremljevalna ponudba, vse to sta skozi fotografski objektiv zajela Aleš Rosa in Matevž Kocjan.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.