Fotografija na kavču 2015

Fakulteta za družbene vede, predavalnica št. 19, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana. Začetek predavanj 10.6. ob 17. uri; začetek pogovora na kavču ob 19. uri.

Po uspešnih treh nizih pogovorov o fotografiji se Fotografija na kavču vrača v četrti izpopolnjeni različici. Fotografija na kavču je zavezana širjenju in poglabljanju kritične debate o fotografiji, njeni družbeni vlogi in njenem rastočem pomenu v sodobnosti; ne nazadnje tudi vzpostavljanju novih povezav in izmenjavi izkušenj. Na aktualno temo krize, fotografije in kritične fotografije se bosta na kavču pogovarjala fotograf in antropolog medijev Mark Curran ter direktor in umetniški vodja avstrijske revije Camera Austria Reinhard Braun. Pogovor bosta moderirala Aleksander Sašo Slaček Brlek (podpredsednik Slovenskega komunikološkega društva) in Jan Babnik (urednik revije Fotografije). Pogovor bo sledil temam trga, krize, fotografije, sodobnosti, medijev, dokumentarizma, reprezentacije in politike. Pred pogovorom bosta gosta pripravila tudi vsak svoje predavanje: Mark Curran o reprezentaciji trga in kapitala z naslovom Normalizacija deviantnosti in stvaritev TRGA, Reinhard Braun pa o sodobnem dokumentarizmu in njegovih strategijah z naslovom Kjer nič več ni na svojem mestu: Aktualne strategije dokumentarizma.

Razpored dogodkov:

ob 17. uri, predavanje Mark Curran: Normalizacija deviantnosti in stvaritev TRGA

ob 18. uri, predavanje Reinhard Braun: Kjer nič več ni na svojem mestu: Aktualne strategije dokumentarizma ob 19. uri, pogovor Kriza in fotografija, gosta: Marc Curran in Reinhard Braun, moderacija: Aleksander Sašo Slaček Brlek in Jan Babnik

Kratke biografije gostov:

Mark Curran, rojen 1964, živi in deluje v Berlinu in Dublinu. Je doktorski kandidat Centra za transkulturno raziskovanje in medijske prakse, DIT in izredni predavatelj na dodiplomskem programu fotografije na IADT-LD v Dublinu. Curranov dolgotrajni projekt Južni Križ (Gallery of Photography, 2002) je bil mednarodno izdan in razstavljen v več državah. Njegov najnovejši projekt TRG se osredotoča na posameznike, ki delajo v samem jedru globalnega kapitalizma, s poudarkom na človeških zgodbah v središču te zelo kompleksne funkcije trga.

Reinhard Braun, rojen 1964 v Linzu (Avstrija), je študiral umetnostno zgodovino na Univerzi v Gradcu, kjer tudi živi. Od 2007 do 2010 je bil kurator vizualne umetnosti na festivalu steirischer herbst v Gradcu. Od 2011 deluje kot umetniški vodja in urednik revije Camera Austria v Gradcu. Njegovi najnovejši kuratorski projekti so: Dokumentarizem nekoč: Sven Augustijnen, Eric Baudelaire, Peggy Buth, Maryam Jafri (2014); Militantna podoba: Upodabljati, kar se trenutno že dogaja ali poetika militantne podobe (2014); in Sporne krajine (2015), vsi pri reviji Camera Austria.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.