Fundacija Študentski tolar – z različnimi programi pomaga študentom v stiski

Fundacija Študentski tolar je bila ustanovljena z namenom pomagati študentom v stiski – s povratno in nepovratno denarno pomočjo, z dodeljevanjem materialne pomoči in nenehnimi prizadevanji za izboljšanje socialnega položaja študentov.

Pogovarjali smo se z Damjanom Vinkom, predsednikom Fundacije Študentski tolar.

 

Kako pomagate študentom v stiski? Na kratko o vaši pomoči študentom.

ŠOU v Ljubljani je ustanovil Fundacijo Študentski tolar, da bi ta s svojim poslanstvom pomagala študentom v stiski, saj država žal za to področje ne skrbi dovolj. Izvajamo naslednje programe: dodeljujemo denarne, materialne in druge pomoči ter si prizadevamo za izboljšanje socialnega položaja študentov. To skušamo doseči z razpisi za redno in izredne denarne pomoči, z razpisi za subvencionirane jezikovne, strokovne in športne tečaje, za v rešitev usmerjenim kovčingom. Organiziramo pa tudi različne strokovne in praktične delavnice za študente. V okviru programa S Tolarjem do diplome nudimo tudi brezplačno lektoriranje in tiskanje diplomskih oziroma magistrskih del.

 

Koliko sredstev je namenjenih študentom v stiski?

V lanskem letu nam je ustanovitelj – ŠOU v Ljubljani – namenil 139.200 evrov sredstev. V letu 2016 načrtujemo, da bomo svojim programom namenili 137.000 evrov.

 

Koliko prošenj prejmete letno in katere so najpogostejše?

V programe fundacije se leto pridruži večje število mladih, na primer v letu 2015 smo aktivno vključili 812 udeležencev, leto poprej 997.

V letu 2015 smo za denarno pomoč prejeli 541 prošenj in 386 prošenj za subvencionirane programe, za preostale programe pa smo prejeli 151 prošenj. Najpogostejše prošnje so že vsa leta tiste za denarno pomoč, a se število prošenj za subvencionirane programe iz leta v leto povečuje.

 

Vaše mnenje o socialni stiski študentov – se ta povečuje glede na leta poprej in kako bi jo po vaše lahko odpravili?

Samo po številu študentov, ki se na nas obračajo za različne oblike pomoči, je težko trditi, ali se število socialno ogroženih študentov povečuje ali zmanjšuje. Vendar v zadnjih letih opažamo, da se opazno povečujejo nenadne stiske študentov, ki so posledica izgube služb vzdrževalcev družine ali drugih okoliščin. Iz vlog, ki jih študentje naslovijo na nas, je tudi vidno, da se je višina republiških štipendij bistveno zmanjšala v primerjavi s preteklimi leti, predvsem na račun ukinjanja dodatka na bivanje, če študentje bivajo v študentskem domu. Na nas se vse pogosteje obračajo tudi študentje, ki ne najdejo oziroma težko dobijo začasno študentsko delo, s katerim si večina študentov omogoča lažje bivanje in preživljanje v Ljubljani. Za dostojen položaj vseh študentov je odgovorna država, ki pa na področju socialne stiske študentov žal naredi premalo.

 

Kje vas študentje najdejo?

Več informacij o naši pomoči lahko študentje najdejo na naši spletni strani www.studentski-tolar.si, vedno pa nas lahko tudi obiščejo v času uradnih ur v Študentskem kampusu na Pivovarniški ulici 6 oziroma nas pokličejo ali nam pišejo po elektronski pošti.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.