Veliko izkušenj in kompetenc lahko dobite tudi s prostovoljstvom

Ena izmed mogočih oblik delovanja in nabiranja kompetenc je tudi prostovoljstvo, ki ima velik pomen za skupnost.

Prostovoljstvo izboljšuje kakovost življenja v družbi, brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni ob rob, izključeni, je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej in ustvarja možnosti aktivnega delovanja državljanov v družbi.

 

Kje lahko delamo prostovoljno

Prostovoljno lahko delamo na različnih področjih: socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem, turističnem, v kriznih situacijah (gasilske organizacije, reševalci) in še kje. Opravljajo ga ženske in moški, mladi ljudje in otroci, starejše osebe, vanj se lahko vključujejo vsi ljudje ob upoštevanju svojih zmogljivosti, saj zanj ni omejitev.

 

Zanimiva izkušnja je prostovoljno delo v tujini

Prostovoljstvo v tujini so sanje marsikoga, saj se da z njim lepo združiti potovanja, odkrivanja novih kultur in imeti zanimive dogodivščine. V svetu se pojavljajo različne ponudbe prostovoljstva. V Sloveniji obstaja več organizacij, ki vsako leto pošiljajo prostovoljce v tujino. Zavod Voluntariat je vodilna organizacija na področju mednarodnega prostovoljskega dela v Sloveniji. Nudi različne oblike prostovoljnega dela po vsem svetu, za ljudi vseh starosti. Najbolj priljubljena oblika mednarodnega prostovoljnega dela so tako imenovani prostovoljski delovni tabori, kjer skupina prostovoljcev s celega sveta dva do tri tedne sodeluje pri neprofitnem projektu, ki ga organizira lokalna organizacija. Evropska prostovoljna služba – EVS ponuja projekte, ki so lahko povezani z različnimi temami in potekajo na različnih področjih, kot so kultura, mladi, šport, socialno skrbstvo, kulturna dediščina, umetnost, civilna zaščita, okolje, razvojno sodelovanje in drugo. Prostovoljsko delo v tujini tradicionalno organizirajo še v Mladinsko informacijskem centru – MIC (program POTA), Društvu študentov medicine in še nekaterih drugih organizacijah.

Sistemska ureditev prostovoljstva v tujini je zelo različna. Nekatere države imajo sprejet zakon o prostovoljstvu, nekatere države urejajo prostovoljstvo s podzakonskimi akti in uredbami.

Kako postanem prostovoljec

Ponudba prostovoljskih del je raznovrstna, a če želimo najti zase najbolj primerno delo, si je na začetku dobro odgovoriti na nekaj vprašanj:

Katero področje v družbi mi je pomembno in mu želim nameniti svojo energijo ter prosti čas?

S kateri ciljno skupino bi želel delati ali pa bi raje pomagal živalim oziroma vložil svoj čas v podporo družbenim spremembam?

Koliko (prostega) časa sem pripravljen nameniti prostovoljstvu?

Katera znanja in veščine, ki jih imam, lahko prispevajo h kakovostnemu opravljanju prostovoljskega dela?

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.