Spodbude Zavoda RS za zaposlovanje za mlade

Brezposlenost je največja ravno med mladimi, ki se pogosto vrtijo v začaranem krogu neizkušenosti, nekonkurenčnosti na trgu dela in so pogosto brez finančnih sredstev, ki bi jim omogočala samostojno življenje.

Ta problem rešuje Zavod RS za zaposlovanje z različnimi programi, ki so namenjeni spodbujanju zaposlovanja ravno te skupine brezposelnih. Na spletnih straneh Zavoda RS za zaposlovanje smo preverili, katere finančne spodbude nudijo trenutno za zaposlovanje mladih in s katerimi želijo delodajalce spodbuditi k zaposlovanju manj izkušenih mladih. Trenutno so aktualni Prvi izziv 2015, Vračilo prispevkov za prvo zaposlitev in Davčna olajšava za zaposlovanje.

 

Prvi izziv 2015

Prvi tak program, ki ga nudijo, je Prvi izziv 2015. S tem programom se lahko zaposlijo mlajši od 30 let iz vzhodne Slovenije, ki so prijavljeni med brezposelnimi najmanj tri mesece. Delodajalci pa za zaposlitev prejmejo subvencijo. Zaposlitev mora trajati najmanj 15 mesecev s trimesečnim poskusnim delom. Mladi poleg redne zaposlitve za najmanj 15 mesecev dobijo več praktičnega znanja in delovnih izkušenj, ki jim odpirajo nove zaposlitvene možnosti.

 

Vračilo prispevkov za prvo zaposlitev

Drugi program je Vračilo prispevkov za prvo zaposlitev, ki je namenjen mlajšim od 26 let in mladim mamam, ki skrbijo za otroka do tretjega leta starosti. Delodajalci, ki jih prvič zaposlijo za nedoločen čas, lahko za prvi dve leti zaposlitve uveljavljajo delno vračilo plačanih prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Delno vračilo plačanih prispevkov delodajalca znaša 50 odstotkov prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za prvo leto vaše zaposlitve in 30 odstotkov prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za drugo leto  zaposlitve.

 

Davčna olajšava za zaposlovanje

Če ste mlajši od 26 let in najmanj pol leta prijavljeni med brezposelnimi na Zavodu RS za zaposlovanje, lahko delodajalci za vašo zaposlitev uveljavljajo davčno olajšavo. Še prej pa vas morajo zaposliti za nedoločen čas. Delodajalci lahko uveljavljajo olajšavo, in sicer kot znižanje davčne osnove v vrednosti 45 odstotkov plače novozaposlene osebe, vendar največ v vrednosti davčne osnove; za prvih 24 mesecev zaposlitve osebe v davčnem letu zaposlitve in naslednjih davčnih letih do poteka 24 mesecev.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.