Imam kot študent ali kot mlada oseba pri vas kakšen popust?

Kot študentje ali mlade osebe imamo določene ugodnosti. Včasih se izplača koristiti te ugodnosti, včasih pa je bolje »poseči« po rednih akcijah, namenjenih širšemu krogu kupcev. Seveda je takrat treba imeti dovolj denarja.

Kaj nam prinaša status študenta?
Status študenta poleg pravice do zdravstvenega zavarovanja, dela preko študentskega servisa, štipendij, subvencioniranega bivanja, subvencionirane prehrane, študentskih vozovnic za vlak ali avtobus, otroškega dodatka, preživnine, družinske pokojnine do 26. leta starosti in prevoza prinaša tudi razne popuste in ugodnosti.
S statusom študenta lahko koristimo npr. brezplačno pravno pomoč, dodatno nezgodno zavarovanje, različne tečaje in izpite, tečaje tujih jezikov, popuste pri članarinah in vozniškem dovoljenju. Veliko popustov se navezuje na preživljanje prostega časa, za različne športne aktivnosti (npr. za smučanje, plezanje, planinarjenje, ekstremne športe, plavanje, kolesarjenje, ples, vstopnine za bazen, kopanje, razvajanje v termah in lepotnih in kozmetičnih salonih), pri nakupu različnih vstopnic in vstopnin za različne kulturne in glasbene prireditve, kino vstopnice itd. Študentje so deležni popustov pri različnih članarinah, npr. v knjižnicah, na razne revije in časopise, ceneje lahko fotokopirajo ali tiskajo. Posebne ugodnosti imajo tudi v bankah, kjer nudijo študentom ugodnejše poslovalne pogoje, študentske kredite in limite. Popuste ponujajo tudi različne trgovine. Treba se je le pozanimati, kakšne popuste in ugodnosti ponujajo in kakšni so pogoji.

Raziskave in analize dejanskega stanja
Po raziskavah, v katerih so povprašali trgovce, ali ponujajo popuste in ugodnosti za študente ali mlade osebe, se je izkazalo, da je popustov manj, kot bi pričakovali. Predvsem trgovci večinoma ponujajo že kakšne druge popuste ali ugodnosti, ki niso vezani na status ali starost. Gre za akcije, katerih namen je količinski dvig prodaje, ki so časovno omejene. Če takrat študent nima denarja, ostane brez, saj pozneje do ugodnosti ni več upravičen. Priporoča se stalno spremljanje akcij trgovcev.

In kako dokazujemo status?
Starost dokazujemo seveda z veljavnim osebnim dokumentom. Ponekod prodajalci že sami ocenijo starost in dokumenta niti ne zahtevajo. Status študenta za uveljavljanje takšnih in drugačnih popustov in študentskih ugodnosti pa izkazujemo z veljavno študentsko izkaznico, indeksom, v katerem so podatki o vpisu, ali pa s potrdilom o vpisu.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.