Poslovna oblačila za nedirektorje (študente)

business and casual clothing concept - same man in different style clothes
Foto: dolgachov iz iStock

Dobili ste vaše prvo delo na banki, zavarovalnici, javni upravi oz. kjerkoli drugje, kjer so potrebna poslovna oblačila. Za uvodni razgovor ste dali nase maturantsko obleko ter ji dodali edino srajco v omari, ki vam jo je verjetno kupila mami za prejšnji rojstni dan – zveni znano?

Vašega novega šefa ste brez problema očarali in dobili službo (oz. študentsko delo), ker pa gre za delo na banki, je seveda potrebna tudi ustrezna uniforma, vam še pove vaš novi delodajalec. Kaj pa zdaj?

Ker ste pregovorno reven študent, ki nima celega premoženja, da bi ga vložil v nova oblačila, bo potrebno iti po nakupih malo drugače. In če ste seveda do zdaj kupovali le majice z motivi vaših najljubših bandov ali trenirke s tremi črtami, potem mogoče ne veste ravno najbolje, kje začeti?

Dejstvo – poslovna oblačila znajo biti precej draga, saj se recimo že samo cene običajnih srajc začnejo pri 30 € in nato seveda še veliko več.

Seveda pa obstajajo tudi trgovine, v katerih je možno dovolj kakovostna oblačila dobiti tudi za primernejše cene:

Vsekakor preverite trgovine C&A, kjer boste našli dostojno izbiro srajc, kravat, puloverjev, suknjičev, … Nekajkrat na leto imajo pripravljene tudi določene akcije, v času katerih boste dobili srajce tudi za 3 €, kar je seveda precej redko, a se običajno znižane cene gibljejo tudi pod 10 € za srajco. Znižane cene kravat so lahko tudi 5 €, kar je spet zelo ugodno. Dobra izbira so tudi določeni kompleti srajc in kravat oz. celo srajce in puloverja – tako vam bo tudi malo lažje, če še ne veste točno, katere kombinacije spadajo skupaj. Druga podobna trgovina, ki je načeloma malo dražja, a tudi kvalitetnejša, je Charles Vögele. Gre za švicarsko trgovino, ki ima tudi zelo dobro izbiro poslovnih oblačil. Občasno imajo zelo znižane cene kravat – posamezne kravate so lahko znižane tudi do 2 €. Dodatno imajo dobro izbiro poslovnih srajc, katerih cene se ponavadi gibljejo tam okoli 15 € – lahko tudi manj. Seveda pa ne smemo mimo Zare. V Zari boste dobili kvalitetnejše zadeve in cenovno seveda tudi temu primerne. A vseeno se jo splača obiskati, saj boste v času razprodaj lahko dobili zelo kvalitetne zadeve tudi po primernih cenah (osebno sem dobil ‘hlače na rob’, ki so bile znižane na 25 €, kar je precej poceni za hlače, še posebej za Zarine hlače.

Seveda je takih trgovin še nekaj, a tukaj le nekateri primeri. Vedno pa se splača biti pozoren na razprodaje, saj takrat trgovine običajno praznijo zaloge in so cene tudi temu primerne. V vsakem primeru pa ne obupati takoj, ampak se bo na žalost treba sprehoditi skozi trgovino in slej kot prej najdemo tisto pravo.

Mogoče še nekaj stavkov o osnovnih pravilih oblačenja.
– Velikost srajce se meri tudi v velikosti ovratnika (predvsem pomembno, če boste zraven nosili kravato).
– Barvne kombinacije – zraven bele srajce lahko gre vsaka kravata, drugače pa naj bo pravilo, da če je srajca enobarvna, potem je lahko kravata večbarvna oz. z vzorci ali črtami, ali obratno: črtasta srajca in enobarvna kravata.
– Na začetku lahko kupujete že pripravljene komplete srajc in kravat, če ne veste točno, katera kombinacija je pravilna.
– Najbolj enostavna izbira poslovnih hlač je v sivi ali črni barvi (lahko s sivimi črtami) – s temi barvami ne boste zgrešili.
– Zavezovanje kravate – na spletnih straneh boste našli veliko videov in slik, tako da se ne bi spuščal v to, edino, kar bi rekel, je, da začnite z enostavnim vozlom (‘four in a hand’ vozel) in se šele nato lotite vozlov, kot so Windsor vozel. Tako ali tako pa vaja dela mojstra …
– Čevlji – obvezno pravo usnje, saj usnje bolje diha in tudi bolj je obstojno.

Seveda pa bo, ko bo plača naraščala, naraščala tudi kvaliteta vaših oblačil, a do takrat bo potrebno nekaj iznajdljivosti in domišlije. Upam, da vam bo kaj pomagalo …

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.