Najdlje trajajoča sci fi serija

V Guinnessovi knjigi rekordov boste pod rubriko ‘Longest running science fiction program in the world’ našli serijo Doctor Who. Serija s trenutno 778 deli (in se še nadaljuje) je že pred več desetletji postala kultna, a je pri nas relativno neznana. Zakaj? In kdo sploh je Doctor Who in kako to, da ga pri nas praktično ne poznamo?

Kot sci fi serija z največ zaporednimi predvajanimi sezonami je sicer nam bolj poznana StarGate SG-1 (10 sezon in trije filmi), a se Doctor Who (v slovenščini enostavno preveden kot Doktor Kdo) predvaja že od leta 1963 naprej in je neprekinjeno trajala vse do 1989, v letu 1996 so po njej naredili TV film, ponovno pa so jo začeli predvajati leta 2005. Danes tako lahko spremljamo že 6. sezono prenovljene serije.

Doctor Who je sicer britanska serija, ki jo v vseh dolgih letih predvajanja producira BBC. Serija je postala del britanske kulture, veliko popularnost pa dosega tudi v ZDA. Zanimivo pri tem je, da serijo gledajo vsi in ne samo, kot je sicer običajno za znastveno fantstiko, stereotipni najstniki oz. ‘sci fi geeki’. Serija je tako priljubljena, da je postala že kar nekajletna tradicija in da na božič v Veliki Britaniji vsakoletno predvajajo posebej za ta namen pripravljeno epizodo.

In zakaj sploh gre? Glavni junak serije je vesoljec, ki sam sebi pravi Doctor (njegovega pravega vzdevka še nikoli niso razkrili) in z različnimi sopotniki z Zemlje potuje v svojem časovnem stroju, imenovanem TARDIS (skrajšano za Time And Relative Dimension In Space), ki na zunaj izgleda kot stara angleška policijska telefonska govorilnica). Na svojih potovanjih v preteklost in prihodnost pomaga odpravljati krivice, rešuje civilizacije in se zapleta v razne dogodivščine z drugimi vesoljci oz. izvenzemeljskimi bitji ter seveda z običajnimi vesoljci. Zgodbe se dogajajo tako na drugih planetih kot tudi na Zemlji. Dostikrat se srečuje tudi z znanimi osebnostmi časa, v katerem se znajde.

Njegovi največji nasprotniki oz. antagonisti v seriji so nekakšna robotska rasa, imenovana Daleki (alegorija za naciste). Daleki so bili po mnenju bralcev revije SFX izbrani kot najboljše pošasti vseh časov in so celo premagali Goluma iz Gospodarja prstanov ali npr. Godzillo ter ostale filmske in stripovske antagoniste. Daleki so celo tako popularni, da so jih leta 1999 v Veliki Britaniji dali na znamke; beseda Dalek je svoje mesto našla tudi v Oxfordskem angleškem slovarju.

Največja prednost serije je, da je v svojih začetnih letih združevala vse potrebne elemente za dobro serijo – odlične zgodbe, izredno izvirne nizkoproračunske efekte, ki pa so ravno zaradi svoje preprostosti izgledali več kot odlično, moderno zvočno podlago (uporaba elektronske glasbe), zvočne efekte ter seveda odlične igralce. Problem, kako menjati glavne igralce, ne da bi pri tem zmotil zgodbo, so rešili tako, da se ob zamenjavi igralca Doctor enostavno ‘regenerira’, saj je to lastnost rase ‘Time lordov’ oz. Gospodarjev časa, katerih pripadnik je tudi Doctor.

Drugi močan adut je tudi pripovedovanje zgodb, saj je v tej seriji možno dobesedno vse, saj že sama ideja, da imamo časovni stroj in glavnega junaka, ki naravno ne more umreti, lahko ponudi več zgodb, kot so jih sposobni posneti.

Serija drži tudi rekord kot najbolj uspešna sci fi serija na svetu, saj so stripi, DVD-ji, knjige, majice in ostalo blago prinesli njenim lastnikom največ denarja. Serija ima med drugim tudi lastno revijo. Iz serije so se razvile tudi druge ‘spin off’ serije, kot so Torchwood (enaka tematika, le z več drame oz. je bolj mišljena za odrasle gledalce), animirane serije (risanke) ter otroška serija The Sarah Jane adventures.

Vsekakor priporočam ogled vsem, ki vas zanima, kako izgleda serija, v kateri je možno praktično vse, hkrati pa ponuja idealno kombinacijo drame, komedije, smeha ter žalosti, vse skupaj pa je zapakirano v zelo gledljivo zadevo, ki vedno znova preseneča z briljantnimi idejami ter zapleti, ki jih nikoli ne pričakujemo.

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.