Informativni dnevi na fakultetah 2019

Danes in jutri, 15. in 16. februarja se na fakultetah odvijajo Informativni dnevi. Potekajo ob različnih urah, zato se pozanimaj, kdaj se informativni dan prične na želeni fakulteti. Običajno je najprej na sporedu splošna predstavitev fakultete, nato pa sledijo predstavitve posameznih smeri. Priporočljivo je, da se udeležiš obeh, saj boš tako dobil več informacij.

Kaj vprašati?

Na informativnem dnevu naj ti ne bo nerodno postaviti vprašanja, saj so tovrstni dogodki namenjeni prav podajanju informacij. Nobeno vprašanje ni neumno, zato vprašaj karkoli te zanima. Spodaj so navedena tri osnovna vprašanja, ki jih je priporočljivo vprašati.

1.      Ali je program oziroma smer plačljiva?

Fakultete ponujajo redne in izredne programe študija. Slednji so načeloma plačljivi, zato je zelo pomembno, da se pozanimaš o ceni le-tega. Vsote, ki jih je potrebno odšteti za opravljanje izredne smeri študija, se med fakultetami zelo razlikujejo. Vprašanje o plačljivosti in ceni programa je torej zelo pomembno.

2.      Kaj moram opraviti za napredovanje v višji letnik?

Ponavadi se pogoji za napredovanje v naslednji letnik razlikujejo po fakultetah. Ponekod je poleg zadostnega števila opravljenih predmetov in zbranih kreditnih točk potrebno opraviti še kakšne druge obveznosti. Povprašaj tudi o pogojih za ponavljanje letnika.

3.      Kakšne so možnosti zaposlitve po opravljenem študiju?

Pomembno je, da veš, kakšne so tvoje možnosti za zaposlitev po opravljenem študiju. Razmišljaj širše in se pozanimaj, ali ljudi iz tvoje stroke zaposlujejo tudi v tujini. Ali je tovrsten kader iskan v Sloveniji? Poizkusi izvedeti čimveč na to temo.

Kako do Ljubljane?

Tisti, ki se boste udeležili informativnih dni na kakšni izmed ljubljanskih fakultet, imate na voljo različne načine prevoza v prestolnico.

Avto

Potovanje z osebnim avtomobilom je problematično, saj je v Ljubljani in njeni okolici v času informativnih dni velika gneča. Problem se pojavi, tudi ko je potrebno avtomobil parkirati, ker je parkirnih prostorov, vsaj tistih brezplačnih, relativno malo.

Bolj je priporočljivo potovanje v Ljubljano s pomočjo storitve prevozi.org, saj boš tako manj v skrbeh za svoj avtomobil.

Avtobus

Do prestolnice so urejene redne avtobusne povezave, ki jih z lahkoto izkoristiš. Vse kar moraš storiti je, da si ob uri odhoda avtobusa na postaji in da plačaš karto. Je eno bolj zanesljivih prevoznih sredstev (kar se točnosti prihodov tiče), zato ga je priporočljivo uporabiti za potovanje v Ljubljano.

Vlak

Veliko bodočih študentov se v prestolnico odpravi z vlakom, zato je ob informativnih dnevih večja gneča. Koristno je, da si svojo vozovnico kupiš že v predprodaji, da imaš zagotovljeno mesto.

Premikanje po Ljubljani

Če boš obiskal več fakultet, boš skorajda moral uporabiti ljubljanski mestni avtobus. S slednjim je gibanje po prestolnici najbolj enostavno in učinkovito.

Preuči shemo rednih linij mestnih avtobusov, da boš točno vedel, na katero »trolo« moraš stopiti in na kateri postaji izstopiti. Pomagaš si lahko tudi z navigacijo.

Za uporabo potniškega prometa si priskrbi kartico Urbana, s pomočjo katere boš prevoz plačal. Dostopna je v nekaterih prodajalnah Mercator, v trafikah Delo prodaja in 3dva, v Turistično informacijskih centrih, na obeh blagajnah LPP in na avtobusni postaji Ljubljana.

Prejšnji članekNajbolj seksi košarkarji lige NBA!
Naslednji članekDan za samske … Single awareness day

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.